Horváth Ágnes a nap szemtelenje

2007.05.07. 16:07
Az egészségügyi miniszter még a nagy tudású Mikola Istvánt is kiosztja a parlamentben, Gyurcsány Ferencé a nap visszatérése, Soltész Miklós söjtörözése közben Kovács László szelleme suhant át az üléstermen. Egy fideszes képviselő csontokról beszélt. Talán nem éppen Kádár Jánoséról? A parlament izéi.

A nap esküje: Fodor Gábor (SZDSZ)

Fodor Gábornak elég régóta megvan már a barátnője – tudják, a válasz Kóka Kamillájára.

A miniszteri kinevezés kellett ahhoz, hogy Fodor bemutassa Juditot a családjának – a szemtanúk szerint legalábbis úgy tűnt, ez volt az első találkozás. Fotóriporterünk az eskü előtt a páholyban kapta el a pillanatot.


(Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A nap visszatérése: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök utoljára április 16-án szólalt fel a parlamentben napirend előtt, de akkor, tekintettel a holokauszt emléknapjára, az ellenzék bent maradt a beszéd alatt. Gyurcsány akkor még azt is kicsikarta az ellenzéktől, hogy aláírjon egy fasizmusellenes kiáltványt. Ezt megelőzően március 26-án beszélt, ez már tényleg a múlt homályába vész. (A téma akkor a keleti gázvezeték volt.)


Most minden visszakerült a régi kerékvágásba. Gyurcsány szólásra emelkedett, az ellenzék kivonult ("Legalább csöndben tegyék, ha már így döntöttek" – kiabált Szili Katalin a pulpitusról), Navracsics és Semjén bent maradt.

Mi volt eddig?

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát.

A miniszterelnök az egészségügyi reformról és az SZDSZ-szel való hétvégi lovasberényi egyeztetésről, mi másról, beszélt. Már-már a régi önmagát idézte, amikor viszontválaszában Navracsics Tibort oktatta. A fideszes frakcióvezetőt tehetséges politikusnak tartja, mondta, de ma populista és demagóg volt. "Olcsó beszédet mondott" – fogalmazott Gyurcsány, mintha retorikatanár lenne.

(Navracsics erre mondhatta volna: "Nézz a táblára!" – utalva arra, hogy a Szonda Ipsos felmérése szerint a miniszterelnök hátulról a harmadik, csak a ki tudja miért a népszerűségi listán szereplő Csurka és a már lemondott Molnár Lajos előzi meg. Zárójel a zárójelben: Molnár nem tud olyat csinálni, ami tetszene a közvéleménynek: lemondása után még három százalékponttal csökkent a népszerűsége. Ja, Navracsics a huszonkettes listán a nyolcadik.)

A nap feddése: Dávid Ibolya (MDF)


Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásai akkor kezdtek elmaradozni, amikor az ősz végén Dávid Ibolya megfeddte őt, hogy túl sokat szerepel. Nos, felkészülhetünk arra, hogy a miniszterelnököt hosszabb időre ismét nélkülöznünk kell. Dávid azt mondta, hogy valódi, értelmes vita kell, nem elég a napirend előtti szólás.

A nap söjtörözése: Soltész Miklós (KDNP)


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A lovasberényi koalíciós egyeztetés a KDNP-s Soltész Miklóst az emlékezetes 2003. októberi kormányülésre emlékeztette. Tudják, akkor dobálták meg tojással Medgyessy Péter miniszterelnököt. Lovasberényben hasonló incidens nem történt, Soltész szerint a mutyizás köti össze a két falut.

Ha már nosztalgia, Söjtörön volt egy másik botrány is. Kiderült, hogy a kormány egy rózsadombi luxusétteremből hozta a kaját a Zala megyei faluba. Kovács László MSZP-elnök akkor állt elő emlékezetes bon mot-jával: "Két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel (...) nagyon megfelelt volna".

Kövezzenek meg, nekem hiányzik Kovács László pragmatizmusa.

A nap antifasisztája: Burány Sándor (MSZP)


Nyissuk ki esernyőinket, barna eső hullik, és még az MSZP népszerűsége is mélyponton van. Na, ilyenkor kell kijátszani az antifasiszta kártyát. A szocialisták békeláncot alkotnak május 9-én a gyűlöletkeltés visszaszorításáért a Duna-parton, jelentette be napirend előtt Burány Sándor. Válaszában Hiller István kulturális miniszter nem azt mondta, amit néhány hónapja a fideszeseknek (politizálni nem az utcán kell), hanem azt kérte az emberektől, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szocialisták rendezvényén.

A nap címe: Heintz Tamás (Fidesz)

Vegyük észre a fideszes képviselő egészségügyi reformról szóló interpellációjának címében a finom utalást Kádár János maradványainak ellopására: "Csontzenéhez finomhangolás, avagy reform-köntösben járja tovább haláltáncát az egészségügy?"

És ha már itt tartunk:

A nap szemtelenje: Horváth Ágnes (SZDSZ)


Egyre szemtelenebb a néhány hete kinevezett Horváth Ágnes. Tekintélyes elődjét, Mikola Istvánt így osztotta ki: "Mikola István nem figyelt az elmúlt órában, így most meg kell ismételnem azt, amit a miniszterelnök korábban már elmondott.". Heintz Tamást meg így feddte meg: "A képviselő úr tisztán látását nem nagyon zavarták meg a tények". Várjuk a folytatást.

A nap képe