SZDSZ-es a nap durcása

2007.05.29. 16:52
Gyurcsány Ferenc hónapok óta tartó offenzívájának váratlanul vége szakadt, kedden nem szólalt fel a parlamentben. A miniszterelnököt helyettesítő Kiss Péter felszólalásonként summa summarumozott, Herényi Károly szerint a reform rendben van, a kommunikáció viszont csapnivaló. A parlament izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát, a tizenegyediken Horváth Ágnes volt a nap szemtelenje, a tizenkettediken vudu volt a jelszó, a tizenharmadikon felragyogott Szekeres Imre csillaga. És mi volt a tizennegyediken?

A nap hallgatása: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök hónapok óta offenzívában van, ennek biztos jele, hogy újra elmaradhatatlanok voltak szenvedélyes napirend előtti felszólalásai. A szenvedély ezekben a beszédekben akkor égett a legnagyobb hőfokon, amikor a Fideszt kellett szapulni. Az elmúlt heti felszólalása különösen jellemző volt, a rendőrségi botrányokat – aminek csúcspontja volt, hogy rebiszeseket gyanúsítanak egy 21 éves lány megerőszakolásával – a Fideszre kente.


Fotók: Huszti István

Gyurcsány váratlanul visszavett a tempóból. Az ülésteremben ült ugyan, de szerepét átadta Kiss Péter munkaügyi miniszternek. Nem volt kedve beszélni? Túlságosan hideg volt a velencei fagyi? Vagy igazak a hírek , miszerint vezető szocialista politikusok Medgyessy után Gyurcsányt is kardélre akarják hányni, és első lépésként arra kérték a miniszterelnököt, hogy vegyen vissza a sebességből?

Gyanúnkat erősíti, hogy Gyurcsány még a politikusoknak oly' kedves gyermektémához sem akart hozzászólni.

A nap kommunista ünnepe: gyermeknap

Török Zsolt azt mondta, hogy ötven éve van gyermeknap, éppen úgy – tesszük hozzá –, mint KISZ. Illetve KISZ már nincs, csak volt KISZ-vezérek vannak, nem is rossz helyeken.

A kommunistázásunkba azonban hiba csúszott. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-es határozata alapján ugyanis a következő évtől kezdve Magyarországon május utolsó vasárnapján ünneplik a gyermeknapot. Jó, a Nőszövetség elég kommunistául hangzik, ráadásul éppen Moszkvában fogadták el az ominózus határozatot.


Csakhogy Magyarországon már 1931-től ünnepelték menetrendszerűen a gyerekeket, és nem is csak egy napig, hanem egy álló hétig.

Egy biztos: nem 1957-ben volt az első gyermeknap.

Egyébként a volt szocialista országok legtöbbjében június elsején ünneplik a gyermeknapot, de ahány ház, annyi szokás: Kongó december 25-én, India Nehru születésnapján, november 14-én, Paraguay augusztus 16-án ünnepel – azon a napon, amikor a brazil hadsereg 1869-ben 3500 gyermeket mészárolt le a Campo Grande-i csatában.

A nap Gyurcsánya: Kiss Péter (MSZP)

Már meg sem lepődtünk azon, hogy a miniszterelnököt helyettesítő munkaügyi miniszter mélyen egyetértett párttársával, majd rendkívül konstruktívan reagált a rendkívül konstruktív Herényi Károly felszólalására.


Feltűnő volt, hogy mindkélt felszólalásában is bevetette latinos műveltségét a summa summarum kifejezés ismételgetésével, valamint elgondolkodtató volt a miniszteri szájból hallani a szőrmentén szót.

És folytatta a haladó Gyurcsányi hagyományokat, akinek mindenről csak a Fidesz jut az eszébe. Kiss most felelőtlennek nevezte a Fideszt – egy MDF-es, a kormány munkáját értékelő kérdésre válaszul.

A nap bólogatója: Arató Gergely (MSZP)

Arató Gergely eddigi legnagyobb politikusi teljesítménye az volt, hogy a vészkorszak áldozatain viccelődő Zuschlag Jánosnak nem egy zsidóviccel válaszolt.


Az oktatási minisztérium államtitkára Kiss Péter mellett ült. Arató, mialatt a munkaügyi miniszter beszélt, kényelmetlen fejtartással, végig rászegezte tekintetét, és megállás nélkül bólogatott. Már nekünk volt kellemetlen.

Netán Arató tud valamit és a leendő nagyfőnököt tiszteli Kiss summasummarum Péterben?

A nap kormánypártija: Herényi Károly (MDF)

Lemaradtunk valamiről, és az MDF elfoglalta az SZDSZ helyét a koalícióban? Herényi Károly fájlalta, hogy még mindig az őszödi beszéd uralja a közbeszédet, nem pedig a lényeg, a reformfolyamat. Egy apró kritikát azért megengedett magának: a reform szó a rossz kommunikáció miatt negatív töltetű. Ehhez nem kell ellenzékinek lenni, ilyen bírálatot még Lendvai Ildikó is meg szokott engedni magának.


És volt még egy építő jellegű kritikája is: számon kérte Gyurcsányon a belügyminisztérium feldarabolását. Hát, ehhez se kell ellenzékinek lenni, elég belépni az MSZP társadalompolitikai tagozatába.

A nap durcása: Eörsi Mátyás (SZDSZ)

A pártok sorozatban sértődnek meg Sólyom Lászlóra, mert nem egyeztet velük a döntéseiről. Most Eörsi Mátyás szólt be a köztársasági elnöknek az ombudsmanok jelölése miatt.


Nem tudom, hogy vannak vele, nekem kifejezetten szimpatikus az olyan ember, aki döntéseiről nem egyeztet a pártokkal, legyen az köztársasági elnök, főszerkesztő, polgármester, vagy akármi. A pártok egyeztessenek csak a pártokkal, lehetőleg szigorúan csak pártügyekről.

Eörsinek ráadásul a jelöltekkel nem is volt baja. Miért nem örül inkább, hogy Sólyom megspórolt neki egy hosszas egyeztetést?