Nastase szerint őrültség a kettős állampolgárság

2004.12.01. 16:34
A román külügyminiszter után Adrian Nastase román miniszterelnök is a kettős állampolgársággal kapcsolatos aggályainak adott hangot. Az elnökké választott Nastase szerint a kettős állampolgárság 19. századi szemléletet idéz. Románia több millió moldovainak adott kettős állampolgárságot a kilencvenes években.
Magyarországi kampánytémának nevezte a kisebbségi kérdést, és "őrültségnek" minősítette a kettős állampolgársággal kapcsolatos javaslatot szerdán Gyulafehérvárott Adrian Nastase román miniszterelnök, aki szerint semmiféle nemzetközi jogi és politikai alapja nincs ennek az elképzelésnek.

A román nemzeti ünnep alkalmából az erdélyi városban tartott sajtóértekezletén egy román újságíró kérdésére, - amely a kisebbségi témára és a magyarok kettős állampolgárságára vonatkozott - Nastase kifejtette: ez Magyarországon "hangsúlyos politikai téma", de kampánytéma is.

A román miniszterelnök "furcsának", "őrültségnek" minősítette a javaslatot, amely szerinte a 19. század szemléletét látszik felidézni. Úgy vélte: ha a kettős állampolgárság megadásáról szóló elképzelés valóra válna, a romániai magyarok kollektív formában, és nem egyénileg jutnának állampolgársághoz.

Le kell mondaniuk

A Népszabadság szerdai száma a román külügyminiszter levelét idézte, aki szerint az erdélyi magyarok csak akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha lemondanak román állampolgárságukról, ez viszont a romániai magyar kisebbség létszámának lényeges csökkenéséhez vezethet.

Somogyi Ferenc, a kettős állampolgárságot nem támogató magyar kormány külügyminisztere válaszlevelében arról tájékoztatta román partnerét, hogy a kettős állampolgárság kérdését szabályozó magyar-román megállapodást, amelyre hivatkozott, Magyarország hatályon kívül helyezte, azt törvényben kihirdette és erről 1990-ben hivatalosan is tájékoztatta a román felet.

Romániában is lehet

Románia 1991 óta törvényben biztosítja a román állampolgárság megszerzését a határon túli románoknak és a tavaly ősszel elfogadott alkotmánymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy kettős állampolgárok is betölthessenek felelős állami posztokat Romániában.

A rendszerváltás óta több tízezren szereztek a román mellé magyar állampolgárságot, és egyik fél sem kérte a lemondást a másik állampolgárságról.

A környező országok politikusai eddig nem nyilvánítottak véleményt a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazásról.