Demeter: Szilvásy az NBH-val zaklatja a sajtót

2007.03.25. 12:59
A Fidesz felszólította Szilvásy György kancelláriaminisztert, hogy még vasárnap adjon tájékoztatást arról, miért akarja megfélemlíteni az újságírókat. Az NBH ugyanis megkereste a Magyar Nemzet újságíróját, aki Szilvásy épülő házánál járt. Demeter Ervin azt állította, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatóját megvették.

"Felszólítjuk Szilvásy Györgyöt arra, hogy minél előbb, lehetőség szerint még a mai napon adjon magyarázatot arra, hogy miért akarja, miért próbálja megfélemlíteni az újságírókat a titkosszolgálat" - mondta Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja.

Szilvásy György a hatalommal szemben kritikát megfogalmazó újságírók megfélemlítésére használja a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH), arra, hogy az NBH elhallgatásra késztesse az újságírókat - jelentette ki Demeter Ervin.

Magyar Nemzet vs. NBH

A Magyar Nemzet szombati számában számoltak be arról, hogy újságírójukat, Pál Gábort pénteken megkereste az NBH, miután kollégájával, Villányi Károllyal a kormánytagok vagyonosodását vizsgálva januárban Lesencefalun jártak, ahol Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter kezdett építkezésbe. Az újság beszámolója szerint a hivatal két munkatársa arról is érdeklődött, mennyire biztos az újságíró állása a Magyar Nemzetnél.

Az NBH szombati közleményében hangsúlyozta, nem történt művelet, nem volt zaklatás, és a titkosszolgálat munkatársai, illetve az újságíró között sem hangzott el olyan párbeszéd, amelyet a napilap idézett. Hozzátették: a nemzetbiztonsági védelem alatt álló miniszter nem tudott a Magyar Nemzet munkatársainak várható látogatásáról. Utólag jelezte a személyére vonatkozó helyszíni adatgyűjtést az NBH-nak. Jelezte azt is, hogy a látogatók, helybeliek közlése szerint érdeklődtek az iránt is, milyen időközökben, kiknek a társaságában jelenik meg a községben, kikkel érintkezik.

Az NBH szombaton azt is közölte, hogy a Magyar Nemzet két munkatársának látogatását követően röviddel betörtek a helyi polgármesteri hivatalba, továbbá, hogy az adott időszakban voltak esetek, amikor illetéktelenek újságírókként fellépve kísérelték meg bűncselekmények elkövetését. A látogatás célja a Magyar Nemzet munkatársánál az volt, hogy az ilyen esetben kötelező vizsgálatot megnyugtatóan lezárják.

Az NBH vezetője egy megvett ember

Az NBH főigazgatója "asszisztál ehhez", hiszen - mint mondta -, Galambos Lajos a kormány számára "lekenyerezett, megvett ember", hangoztatta az Orbán-kormány egykori titokminisztere.

Demeter Ervin úgy fogalmazott, hogy amíg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Putyin orosz elnökkel "szövetkezik, parolázik", addig "jobbkeze fehérorosz, (...) kubai módszereket használ".

Galambos Lajosra utalva Demeter Ervin azt mondta: "ő volt az, aki saját lakásából kiköltözött, odaadta gyermekének, hogy egy szolgálati lakásba költözzön. Meg is kapta ezt a szolgálati lakást, annak ellenére, hogy rendelkezett (lakással). Őt lakással vásárolták meg".

Az ellenzéki politikus szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivőjének nyilatkozatából "egyértelműen megállapítható, hogy az újságírók vegzálása Szilvásy György kezdeményezésére történt (...), tudták, (...) újságírókról van szó" - mondta.

Két hónap elteltével

Demeter Ervin sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a két újságíró január 22-23-án járt Lesencefalun és az NBH két hónappal később intézkedett. Véleménye szerint ez mutatja, hogy megfélemlítésről volt szó.

Emlékeztetett: a nemzetbiztonsági törvény, illetve a nemzetbiztonsági védelem nem arról szól, hogy a nyilvánosság elől védje meg a titkosszolgálatot felügyelő minisztert, hanem arról, hogy a titkosszolgálatot felügyelő miniszter személye ellen irányuló, illetve e személy tevékenységéhez kötődő, védett információk jogellenes megszerzését leplezze le, illetve hárítsa el.