A Fidesznek négy év nem elég

2008.11.21. 21:29
Aki a kamatokat magasan tartja, az vagy a feketegazdaságba, vagy elbocsátásokra kényszeríti a vállalatokat, így summázta a kormány válságkezelő programját Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint bátran be kell vallani: a jobboldal arra készül, hogy kormányozza az országot. Mégpedig sokáig, ugyanis az érdemi változásokhoz nem elég egy kormányzati ciklus.

Orbán Viktor szerint a mai politikai elit a pénzügyi válság idején saját magát menti ahelyett, hogy az országnak próbálna segíteni. A Fidesz elnöke a Professzorok Batthyány Körének pénteki taggyűlése után tartott beszédében hangsúlyozta: a baloldal kifulladt, önálló gondolkozásra képtelen, hatalma gyakorlásába belefáradt politikai erő, amely egyesítette a szocialista és a liberális vonal gyengeségeit a gazdasági problémák megoldása terén, ezért megújulást már nem lehet várni tőle.

A Fidesz elnöke szerint a kormány válságkezelési módszere rendkívül nagy kockázatokat rejt magában, és könnyen a középosztály lesüllyedéséhez vezethet. „Aki a kamatokat magasan tartja, az vagy a feketegazdaságba, vagy elbocsátásokra kényszeríti a vállalatokat, emiatt pedig 200-250 ezer ember kerülhet az utcára”, mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a válságkezelési technikával két alapvető gond is van: egyrészt jellemző rá az a szocialista téveszme, hogy "osztogatni" külföldi hitelekből is lehet. Másrészt magába olvasztotta "a mindenáron privatizálni" elvet, amit szerinte a liberálisok terjesztettek el.

Orbán szerint a jobboldalnak jók az esélyei, ha sikeresen megfogalmazza céljait, és tartja a lelket az emberekben. Hosszú távon meg kell erősíteni a jobboldali értékeket, egy öntudatos, egységes, büszke közösség jöjjön létre, középtávon pedig arra kell törekedni, hogy a kultúra "stratégiai ágazattá" váljon az országban, hisz a nemzet mindig is ebben volt erős.

Ami a rövid távú terveket illeti, a Fidesz elnöke szerint bátran be kell vallani: a jobboldal arra készül, hogy kormányozza az országot, ehhez azonban a szakmai vitákat is meg kell nyerni. Orbán szerint egyébként nem elég győzedelmeskedni a választásokon. Az érdemi változásokhoz sok-sok idő kell, amihez nem elég egy kormányzati ciklus.

A Fidesz elnöke a gazdasági válság kapcsán kitért arra is: véleménye szerint jelenleg a világpiac újrafelosztása zajlik, amelyben Közép-Európa szerepe mind katonai, mind biztonságpolitikai és gazdasági szempontból is felértékelődik. Már csak ezért is fontos lenne Orbán szerint, hogy a régió közös fejlesztési bankot hozzon létre, ennek a kereslet élénkítésében lenne szerepe.

A Fidesz elnöke szerint az észak-dél tengelyt a közlekedés szintjén is helyre kellene állítani, és egy közös energiabiztonsági alapra is szükség volna, amelybe az érintett közép-európai cégek részvényeinek 15-20 százalékát tartalékolnák, egy esetleges kivásárlás ellen. Egy közép-európai együttműködés keretében Magyarország is könnyebben választ találhat a gazdasági válság kihívásaira - hangsúlyozta.