Orbán emberei nem mehettek be Gyurcsányhoz

2005.02.03. 09:30
Nem mehettek be Orbán Viktor szakértői arra a négypárti találkozóra, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívott össze azért, hogy a pártok vezetői az előkészítés alatt álló második Nemzeti Fejlesztési Tervről egyeztessenek. A találkozó elején elmaradt a protokolláris kézfogás a Fidesz elnöke és a miniszterelnök között. Ez az első olyan hivatalos, szűkebb körű megbeszélés, amelyen Orbán és Gyurcsány is jelen van.

A második Nemzeti Fejlesztési Tervről szóló csütörtöki pártelnöki találkozó az első olyan hivatalos megbeszélés, amelyen - szűkebb körben - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke találkozó.

A miniszterelnök által kezdeményezett találkozó előtt a Fidesz elnöke elmondta, korábban azért írt levelet a miniszterelnöknek, hogy a Fidesz is a kormányhoz hasonlóan szakértőivel vehessen részt a találkozón, ugyanakkor Kiss Péter kancelláriaminiszter ezt február 2-án kelt levelében elutasította.

A találkozó előtt
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke január közepén fogadta el Gyurcsány Ferenc kormányfő meghívását a Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatos négy párti megbeszélésre. Hiller István, az MSZP elnöke január 31-ét, Orbán február 3-át javasolta a találkozó időpontjául. Gyurcsány a meghívás előtt levelet küldött a pártelnököknek arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési terv keretében 2007 és 2013 között nemzeti, európai és magánforrásokból mintegy 15 ezer milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg.
A sajtónak is kiosztott levél szerint a csütörtökre szóló meghívás továbbra is a négy parlamenti párt vezetőjének szól. "Lényegében a miniszterelnök elutasította, hogy munkabeszélgetéssé alakítsuk át ezt a találkozót" - mondta Orbán Viktor.

Schmitt ezért utazott haza

Orbán Viktor a találkozóra Schmitt Pál európai parlamenti képviselőt, Navrasics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnökét, Nógrádi Zoltán és Gál Ildikó szakértőket akarta magával vinni az egyeztetésre.

Schmitt Pál európai parlamenti képviselő, Orbán Viktor egyik felkért szakértője csalódottan nyilatkozott újságíróknak, hogy kizárták a megbeszélésről. Elmondta, egész héten erre az egyeztetésre készült, és kizárólag azért utazott most haza Brüsszelből, hogy jelen lehessen a tanácskozáson. Hozzátette, a konzultációra csak a miniszterelnök hozhatott szakértőket.

A megbeszélés kezdetén a hírek szerint elmaradt a protokolláris kézfogás is a két vezető között, de Gyurcsány és Orbán azért kezet fogott egymással, de nem a kamerák előtt.

A 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) kapcsolatos elképzelésekről szóló tanácskozáson csütörtökön reggel 8 óra után néhány perccel a Parlament Nándorfehérvár-termében a tárgyalóasztal egyik oldalán Gyurcsány Ferenc kormányfő, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Kóka János gazdasági miniszter és Göncz Kinga, az esélyegyenlőségi tárca vezetője, a másik oldalon pedig a négy pártelnök foglalt helyet.

Kis kocsin a háttéranyag

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szakértők helyett azt a dokumentumhegyet hozta magával, amelyet az egyeztetés előtt a miniszterelnök küldött a pártelnököknek a felkészülés megkönnyítése érdekében.

A könyveket, dokumentumokat a pártelnök egyik munkatársa tolta Dávid Ibolya után egy kis kocsin, amelyen látható volt egy szakadt papírtáska is. Erről az MDF elnöke elmondta: ez jelkép, azt szimbolizálja, hogy Magyarország leszakadóban van, az emberek lelkületében és a gazdaság versenyképességét illetően egyaránt. Dávid Ibolya végül egy vékonyka füzetet mutatott fel, és közölte: ez Írország Nemzeti Fejlesztési Terve.

Gyurcsány unalmas találkozóra készült

Gyurcsány Ferenc korábban úgy nyilatkozott, a "lehető legunalmasabb találkozóra" készül, ahol szakmáról, az ország jövőjéről beszélnek. Leszögezte: tartózkodik majd mindenfajta "pártpolitikai, hatalmi, udvariatlan gesztustól, megjegyzéstől", hiszen a találkozót arra kell használni, hogy megerősödjön a bizalom.

A pártok különböző elvárásokat fogalmaztak meg a találkozó előtt: az MSZP megállapodást akar a fejlesztési irányokat illetően, a Fidesz tanácsokat ígér, az SZDSZ az együttműködés képességét szeretné látni, az MDF pedig a párbeszéd megindulására számít.