Lengyel Zoltán: Nem vettek meg

2008.10.13. 15:40
Értékek alapján választotta magának az MDF-frakciót Lengyel Zoltán független képviselő, aki megmentette a feloszlástól az MDF parlamenti képviselőcsoportját. Az ellene folyó büntetőügyről azt mondta, bízik az ártatlanság vélelmében.

"Miután felvállaltam független honatyaként a kisgazda eszme képviseletét, egy rendszerváltó párt irányát viszem tovább. És bizony rendszerváltó párt az MDF is, így eszmeiségében rokon a kettő" - indokolta az Indexnek Lengyel Zoltán, az újsütetű fórumos honatya, hogy miért kérhette fel Herényi Károly az MDF frakciójához való csatlakozására. Ami Lengyel motivációit illeti, szerinte megengedhetetlen lett volna, hogy egy valódi konzervatív párt parlamenti frakció nélkül maradjon.

Az MDF-frakciót a múlt héten még a feloszlás fenyegette, mivel Almássy Kornál korábbi kizárása után a Tisztelet Társasága által delegált Vas János is elhagyta a képviselőcsoportot, ami így 9 fős lett volna, azaz a hatályos szabályok szerint meg kellett volna szűnnie. A feloszlást Lengyel Zoltán volt fideszes képviselő akadályozta meg, mivel megegyezett az MDF-fel, hogy a frakciójukban folytatja a politizálást.

A Tisztelt Ház folyosóin arról suttognak, hogy az MDF jelenlegi jövedelmének dupláját ajánlotta Lengyelnek. A honatya szerint esetében nem állja meg helyét a kérdés, hogy mennyi az annyi. Nem volt anyagi ráhatás, bizonykodott Lengyel. Aki szerint eleve lehetetlen, hogy megduplázhatták volna fizetését, hisz így is legjobban jövedelmező bizottságban, a költségvetésiben ül. Márpedig, emlékeztetett Lengyel, a parlament korábbi önkorlátozó rendelkezése szerint egy honatya csupán egy bizottsági helyért húzhat járandóságot, így hiába ültették volna be egy másik grémiumba, azt a feladatot társadalmi munkában végezte volna.

Arról, hogy egyes parlamenti erők morális hibának tekintik, hogy az MDF-esek egy olyan embert emeltek maguk közé, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt (is) folyik vizsgálat a rendőrség feljelentése alapján, Lengyel csak annyit mondott: hisz az ártatlanság vélelmében.