NBH: Aktivizálódhatnak a terroristák

2003.03.20. 06:25
Magyarországon nincsenek jelen iszlám terrorcsoportok, ám az itt átutazó, esetleg megbújni szándékozó aktivisták nemzetbiztonsági kockázati tényezőt jelenthetnek - áll a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapján olvasható elemzésben.
Az elemzés szerint az országban élő kisszámú iraki ellenzéki diák és emberi jogi szervezet nagy többsége élénk figyelemmel kísérte az Irak elleni katonai akció előkészületeit, és egyetért a támadás céljával. A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a politikai okból menekültek létszámát csökkentheti az iraki rendszer megdöntése. Az elemzés szerint Magyarországon az iszlám fundamentalista, palesztin terrorcsoportok szervezett formában nincsenek jelen. Igaz ugyan, hogy az Egyesült Államok- és Izrael-ellenes, szélsőséges ideológiájuk hatással van a Magyarországon élő arab diaszpórára, az itt élő irakiak száma azonban csekély, és jelentős társadalmi, nemzetközi befolyásuk nincs.

Ugyanakkor a Nemzetbiztonsági Hivatal értékelése szerint biztonsági kockázati tényezőt jelenthetnek a terrorszervezetek Magyarországon átutazó aktivistái, illetve azok, akik esetleg itt akarnak megbújni. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban ez a kockázati tényező kezelhető, mivel a hivatal kiépítette és folyamatosan működteti a veszély felmerülését időben észlelő jelzőrendszert.

A Nemzetbiztonsági Hivatal felmérte a taszári kiképzőbázis nemzetbiztonsági kockázati tényezőit. Az ott működtetett biztonsági rendszer hatékonyságát, a részt vevő szervezetek reagálóképességét "éles helyzetek szimulálásával" folyamatosan tesztelik.

- Magyarország terrorveszélyeztetettsége a szövetségesi kötelezettségvállalás mértékével, a nemzetközi terrorellenes koalícióban vállalt szerepével arányos - állapítja meg az elemzés. Rámutat továbbá arra is, hogy a kialakult helyzetben reálisan lehet számolni az ellenérdekelt titkosszolgálatok magyarországi tevékenységének aktivizálódásával. Ennek semlegesítésére is megtette a megfelelő intézkedéseket a Nemzetbiztonsági Hivatal - áll az elemzésben.