Maximális támogatást remélnek a nemzeti minimumnak

2005.11.14. 12:24
Hiller István szerint akár az összes parlamenti képviselő támogatását is elnyerheti az MSZP "nemzeti minimum" javaslata. A szocialista pártelnök optimizmusát arra alapozza, hogy a határozatban nagy szerep jut politikai riválisok közötti tiszteletnek.

A "Biztonságos jövő nemzeti minimuma program" néven országgyűlési határozatot nyújt be az MSZP hétfőn, jelentette be Hiller István pártelnök.

Cél a 100 százalék

A szocialisták a feles országgyűlési határozattal maguk mellé akarják állítani az összes pártot, sőt Hiller nem zárta ki, hogy kezdeményezésükhöz több év óta példátlan módon 100 százalékos támogatást szereznek majd a parlamentben.

Száműzik a közbeszédből

A programban a politikai riválisok tisztelete hangsúlyosan szerepel, amin Hiller szerint azt kell érteni, hogy a javaslat támogatói vállalják, hogy szélsőséges pártokkal nem szövetkeznek, valamint száműzik a politikai közbeszédből a hazaáruló jelzőt, tovább a határon túli magyarok ügyét nem tekintik kampánytémának. Hiller megjegyezte, hogy szeretné, ha a 2004-es népszavazás eredményével ellentétes kérdésben nem kezdeményezne senki sem népszavazást.

A javaslatba került a koalíció által hozott családtámogatási rendszer fenntartása, a bérfelzárkóztatási program, és a 13 nyugdíj állandóvá tétele. Hiller István nem kívánt reagálni a Fidesz garanciatörvény kezdeményezésére, hanem közölte, majd akkor mondanak véleményt, ha az ellenzéki párt a parlamentnek benyújtja a javaslat megszövegezett tervezetét.

Az SZDSZ inkább valós kérdésekkel foglalkozna
Az SZDSZ nem támogatja a Fidesz javaslatát nemzeti garanciatörvény megalkotására - írta *Kuncze* Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn nyílt levelében Orbán Viktornak, a nagyobbik ellenzéki párt elnökének. "Attól félek, lassan végleg eltűnnek a konkrétumok, a tények, a komoly javaslatok - s helyüket átveszik a szlogenek, a bulvárelemek. Ezt én a választópolgárok félrevezetésének és egyben lenézésének tekintem" - írta az MTI-hez is eljuttatott levelében Kuncze Gábor. Mint levelében írja, egyre rosszabb irányt vesz a politika Magyarországon azzal, hogy a mindenki számára fontos kérdések érdemi megvitatása helyett egyre inkább "showműsorrá züllik." A liberálisok a gazdaságról, az adókról, az egészségügyről, az oktatásról, az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások színvonaláról, a rászorulók támogatásáról és Magyarország helyéről az Európai Unióban szívesen vitatkoznak bárkivel - írja a pártelnök. "Ezek azok a kérdések, amelyekben a politikusoknak meg kell találniuk a közös pontokat, ez a kötelességük. Ez a felelősség nem helyettesíthető sem semmiről nem szóló aláírásgyűjtéssel, sem üres kétharmados törvényekkel".