Lehet, hogy kiszorították a Fideszt a népszavazásból

2007.07.11. 13:28
Amíg Pokorni Zoltán a három, korábban jóváhagyott, lejárt határidejű fideszes népszavazási kérdés személyes átadásával bajlódott, egy magánszemély emailen, pontban a lejárt határidő utáni percben ellenkező tartalmú kérdéseket adott be az Országos Választási Bizottsághoz. Ha a testület jövő szerdán az ellenkérdéseknek adja meg az elsőbbséget, a Fidesz nem népszavaztathat a kórház-privatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében. A Fidesz máris Gyurcsány Ferencet vádolja a zavarkeltés miatt.
Emelnék a tétet
Az MSZP a jelenlegi kétszázezer helyett háromszázezer aláírás összegyűjtéséhez kötné az ügydöntő népszavazások kiírását, és szűkítené a tiltott népszavazások tárgykörét.
MTI

Valójában Kálmán László nyelvészprofesszor adta be a kérdéseket. A TV2-nél jelentkező nyelvész szerint a Fidesz téved, neki semmi köze a kormányhoz. A Tényeknek azt mondta, reméli, hogy az ő kérdéseit hitelesítik.

Tudomása szerint a sorrendiség számít, és ő nyújtotta be hamarabb a kérdéseket. Mint mondta, a hírekből tudta, hogy Pokorni Zoltán pontban négykor kívánja benyújtani a Fidesz kérdéseit, ezért időzítette így akcióját. Azért nyújtott be másként megfogalmazott kérdéseket, mert szerinte a Fidesz megfogalmazása elfogult, nyíltan befolyásoló, nyilatkozta a Klub rádiónak.

Ismét nagy politikai csatározás várható az Országos Választási Bizottság következő, július 18-i ülésén. A testületnek kell eldöntenie, hogy Kálmán túljárt-e a Fidesz eszén.

Bement Rytkó Emíliához

Pokorni Zoltán, Fidesz alelnök hétfőn azért ment személyesen az Országos Választási Iroda vezetőjéhez, hogy ismét beadja, az ellenzéki párt egyszer már elfogadott három népszavazási kérdését. Az OVB már tavaly novemberben rábólintott a Fidesz által beadott hét kérdés közül a mostani akcióval ismét veszélyeztetetté vált háromra. A választási bizottság már az első körben úgy ítélte meg, hogy a kórház-privatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről ki lehet írni a népszavazást, a többi, vizitdíjas, tandíjas stb. kérdés viszont azóta folyamatos csatározások forrása lett. A Fidesz a lényeges kérdések hiánya miatt a jóváhagyott három kérdésben sem kezdett aláírásgyűjtésbe, mert akkor a törvényben rögzített határidők miatt biztosan külön kellene szavaztatni az Alkotmánybíróságot is megjárt kezdeményezésekről.

Hangsúlybeli eltérések

A Fidesz kérdései

Egyetért-e ön azzal,
  • hogy az egyészésgügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?
  • hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?
  • hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

A magányos beadványtevő kérdései

Egyetért-e Ön azzal,
  • hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?
  • hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?
  • hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?

Nem gyűjtöttek aláírást

Az aláírásgyűjtés elmaradása miatt hétfőn meg kellett újítani a beadványokat, mert a határidő lejártával az eredeti kezdeményezés elveszti védettségét, és ugyanabban a témában más is beadhat népszavazási kérdését. Kálmán ezt a szabályt próbálta kihasználni, amikor pontosan a lejárat pillanatában emailen a Fidesz kérdéseihez hasonló, de megfogalmazásukban ellentétes tartalmú kérdéseket juttatott el az OVI-hoz. Az iroda közlése szerint "a Választási Információs Szolgálatának gépére a július 9-i 16 órai határidő leteltét követő percben elektronikus levélben állampolgártól 3 kérdés érkezett". Az emailen, faxon beküldött kezdeményezések ugyanis szintén szabályosak, és elvileg a gyorsaság is számít.

Nem ült ott Hiller

Halmai Gábor, az OVB tagja az ellenkérdésekről csupán annyit mondott, hogy a testület következő ülésén döntik el, hogy kit illet a három témakörben az elsőség. Az biztos viszont, hogy amennyiben az OVB a magányos beadványtevőt hozza ki győztesnek, a Fidesz ebben a három kérdésben megint várhat az aláírásgyűjtési határidő lejártáig, és ha nem jött össze kétszázezer, akkor megpróbálhat visszaelőzni. Ha pedig az ellenkérdések mennének népszavazásra, két évig nem lehet a tárgykörben újra népszavazást kezdeményezni.

A szokatlan húzásról a Fidesz viszont azt állította, hogy mögötte nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc áll - igaz, Kálmán csak azután fedte fel magát, hogy a Fidesz már a kormányt gyanúsította. Az OVB nem nevezte meg a beadványtevőt.

A népszavazási kérdésekben aktivizálódott Pokorni csupán zavarkeltő akciónak tartja a történteket, ami szerinte nem zavarhatja meg a párt elsőségét, mert hétfőn nem tűnt föl neki, hogy "Gyurcsány Ferenc vagy Hiller István ott ülne előttünk a sorban és megelőzött volna minket, bár átfutott a fejemen, hogy ilyen csalafintaságon töri a fejét a szocialista párt". A Fidesz vádjait a szocialisták sajtótájékoztatón utasították vissza.

Bár az OVB hivatalosan nem adta ki nevét, Kálmán szerint az őt elsőként megkereső Hír tévé onnan tudhatta meg a nevét. A nyelvész erről a Klub rádiónak nyilatkozott. A TV2 honlapja szerint a Tényeket Kálmán maga kereste meg. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta, szerinte az OVB-től nem kerülhetett ki Kálmán László neve. Mint mondta, a testület nem is ülésezett az utóbbi napokban.