7 helyett csak 2 igent mondtak az Index népszavazói

2006.11.03. 10:31
Kedden, szerdán és csütörtökön lezajlott a most vasárnapi népszavazás az Indexen ugyanazokkal a kérdésekkel, amikről lehet, hogy egyszer még élesben is dönteni kell. A szavazatokból úgy tűnik, a klikkelők nem teljesen zárkóznak el attól, hogy jobban ki kelljen nyitni a pénztárcájukat, mint eddig. A gyógyszerészek előtt álló kihívásokkal pedig kifejezetten kevesen törődnek.

A csütörtökön lezárt szavazás eredményét természetesen mi sem tekintjük reprezentatív szondázásnak, de a 61 ezer fölötti szavazatszám miatt feljogosítva érezzük magunkat néhány tanulság levonására. Különösen azért, mert a szavazati arányok alakulásán rajtunk kívül az olvasók is éberen rajta tartották a szemüket: volt, aki az opendemocracy.com balos hackereinek nyomait kereste, volt, aki a Fidesz-központét. Az Index álláspontja szerint azonban jelentős beavatkozás nem történt se az igenek, se a nemek oldalán. Annyit viszont le kell szögeznünk, hogy az indexes olvasók túlreprezentáltak voltak a referendumpróbán, ha ez jelent bármit is az Indexet olvasóknak.

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

Fals alarm

A diákok vészjelzései és az ellenzék egyértelmű állásfoglalása ellenére az egyetemi tandíj bevezetése nem váltott ki társadalmi szintű ellenkezést, a többség nem értett egyet azzal, hogy a felsőoktatási intézményekben ne kelljen fizetni képzési hozzájárulást. A hallgatói demonstrációk üzenete a jelek szerint csak a népi szavazók kerek 40 százalékánál talált megértő fülekre, pedig az indexes szavazásban minden valószínűség szerint felülreprezentáltan vettek részt az érintett korosztályos csoportok. Viszont még nincs országos kampány az ügyben.

40% támogatja
61791 szavazat, 24960 támogatja, 36831 ellenzi

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?

Állami csömör

2004 december 5. óta megváltozott az állami tulajdonú egészségügyhöz való viszony? Két éve a népszavazás résztvevőinek 65 százaléka fogadta el, hogy "az egészségügy nem üzlet", és voksolt a kórház-privatizáció leállítása mellett, igaz a viszonylag magas támogatottság dacára sem lett eredményes a referendum. A privatizációellenesek aránya most harmadával csökkent, a 61570 voksoló 42 százaléka ért egyet az állami és önkormányzati tulajdon konzerválásával.

42% támogatja
61572 szavazat, 25670 támogatja, 35902 ellenzi

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi, fogászati és a járóbeteg-ellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?

Lehet, hogy kell

A bukmékerek valószínűleg a vizitdíj népi támogatottságára fizették volna a legnagyobb nyereményt a Fidesz 7 kérdésének háziversenyén: most mégis bejött. Alig 2800-as szavazattöbbséggel ugyan, de az olvasók elfogadták a 300 forintos orvosi és korházi vizitdíj bevezetését. A döntetlen közeli állapot ugyanakkor feltüzelheti a pártokat, hiszen kis energia-befektetés árán, néhány jól irányzott szlogennel jelentőset fordulhat a kérdés megítélése.

48% támogatja
61636 szavazat, 29408 támogatja, 32228 ellenzi

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?

Kényelmi szempont

Biztosra vehető, hogy ez lesz a Fidesz számára a legrizikósabb kérdés, ha az OVB mind a hetet jóváhagyja. A népi szavazók szembetűnő érdektelensége a patikus vs. egészségügyi miniszter küzdelemben a mostani állapot szerint szinte biztosan tönkre tenné a 7 igenes triumfra áhítozók örömét. Bár néhány olvasónk felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszerészek bevétel-kiesésén kívül olyan nem várt következményekkel, mint az üzletszerű gyógyszerhamisításból élő csoportok megjelenése, és a várhatóan magasabb vételi árak, is számolni kell, a szavazók közül mégis kétszerannyian klikkeltek a gyógyszertárak árusítási egyeduralma ellen, mint mellette.

35% támogatja
61725 szavazat, 21692 támogatja, 40033 ellenzi
5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?

Kis részvét

A patikusokon mellett a nyugdíjasok sem nevezhetők az internetes szavazók legkeményebb pressure groupjának. A második legkisebb támogatást a munkát vállaló nyugdíjasok kapták. 61139-ből 37132-en ellenezték, hogy a nyugdíj mellett szerzett pluszjövedelmek járulékterhei ne nőjenek.

39% támogatja
61141 szavazat, 24007 támogatja, 37134 ellenzi

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 1994. évi törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

Váratlan együttérzés

A 7-es meseszám elérése céljából előbányászott, a magyar gazdák elővásárlási jogát szinte teljesen feleslegesen megtámogató kérdés váratlan siker a népszavazás-kezdeményezőknek. Igaz, hogy kis különbséggel, de a legkevesebben a termőföld vagy tanya vásárlás ügyében érezték magukat illetékesnek, de a népi szavazók 55 százaléka mégis támogatta a magyar gazdák ügyét.

55% támogatja
60981 szavazat, 33252 támogatja, 27729 ellenzi

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlés - a fegyelmi és a kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetési hiány túllépéséért?

Vonzó ajánlat

A legmagasabb támogatást egy olyan javaslat kapta, amelynek részletei még nem is ismertek. Az 59 százalékos támogatottság arra utal, hogy a klikkelők körében nagy sikert aratna, ha lehetőség lenne a politikusok, pontosabban a kormányfő és kabinetjének felelősségre vonására. Kinek ne tetszene az ötlet? A lelki szemek előtt nyílván már egy ilyen elnyagyolt megfogalmazás alapján is lepereg az adósok börtönében senyvednő fejesek képe. Nem gördítenénk akadályt a megvalósulás elé, sőt azt kérdezzük, miért nem volt eddig. Sajnos több alkotmány jogász véleménye szerint jogi nonszensz az egész.

59% támogatja
61204 szavazat, 35894 támogatja, 25310 ellenzi

7+1. Egyetért-e Ön azzal, hogy legyen népszavazás az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által beadott kérdésekben?

Mégiscsak sok

Az országgyűlési választásoknál is szokás szerint szívja a fogát az állampolgár, amikor nagyjából kiderül, hogy mennyi pénzt kúrtak el a pártok a kampányban, és ahhoz még hozzájönnek a tisztán a választás lebonyolítására kidobott milliárdok. Most pedig már előre tudható, hogy 5 milliárd lesz pusztán a technikai költség? Erre igent? Na nem. Az indexes közönség közel kétharmada, 64 százalék eltekintene egy újabb pénznyelő referendumtól, pedig kétségtelen: alkotmányos eszköz lenne hét kérdésben igen-nem véleményt mondatni 7 kérdésben.

36% támogatja
62568 szavazat, 22368 támogatja, 40200 ellenzi