A Fidesz gyengül, az MSZP nem erősödik

2008.06.24. 14:01
Apatikusabbak a választók, akik még mindig inkább a Fideszt szeretik, mint az MSZP-t. A két nagy párt között csökkent a különbség, a két kis párt 2-2 százalékon áll a Századvég és a Forsense közös felmérése szerint.

Miközben pörög a nyugdíjas nyilatkozatháború, a társadalom egyre apatikusabb a politikával szemben. A Századvég és a Forsense közös kutatása úgy találta, hogy ha hétvégén lennének a választások, a megkérdezettek mindössze 58 százaléka menne el biztosan voksolni, márpedig ez a mutató 2 százalékkal gyengébb, mint májusban. A pártválasztók aránya érzékelhetőbben, 4 százalékkal csökkent egy hónap alatt, immár csak a nép 45 százaléka tudna jó szívvel támogatni egy pártot.

A jelek szerint az erősödő társadalmi közöny a baloldalnak dolgozik: júniusban ugyanis tovább csökkent a két nagy párt kedveltsége közti különbség: míg májusban a Fidesz 17 százalékkal verte az MSZP-t a lakosság körében, mára előnye 11 százalékra apadt. Az eredmény persze inkább tudható be annak, hogy a Fidesz elvesztette tábora 5 százalékát (30-ról 25 százalékra változott támogatóinak aránya), mintsem annak, hogy az MSZP 13 százalékos népszerűségét 14 százalékra tornászta fel.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF kétszázalékos támogatottságot élvez, azért a liberálisok esetében ez nem is olyan rossz eredmény, hiszen megduplázták népszerűségüket.

Ami a politikai teljesítmények értékelését illeti, a megkérdezettek 63 százaléka (májusban ez 69 volt) teszi rosszul a dolgát a kormány. (Az ellenzékről ezt a nép 56 százaléka gondolja, három százalékkal több, mint májusban.) Javulás ide vagy oda, a válaszadók 45 százaléka továbbra is menesztené a kabinetet. Igaz, a trónfosztók tábora négy százalékkal csökkent május óta.

A kormány leváltására vágyók körülbelül ugyanannyian (44 százalék) tartja jó ötletnek az előrehozott választásokat, míg a lakosság 46 százaléka szerint elműködik a kisebbségi kormány 2010-ig.