Kivel nem seftelt Kulcsár?

2003.07.11. 12:08
Rogán Antal és Áder János Medgyessy Péter érintettségét is sejtetni engedte a brókerbotrányban. A szocialisták szerint a vádakat megfogalmazó fideszesek álltak kapcsolatban a brókercéggel. Az említés szintjén szóba került üzletemberek, a titokzatos kiemelt ügyféli kör tagjai hallgatnak. Botrány-névsorolvasás.
Komoly politikai vádaskodást eredményezett a K&H Equitiesnél kirobbant sikkasztási ügy. Politikusok érintettségét elsőként a Fidesz vetette fel, amikor Rogán Antal elfogultsággal vádolta meg Lamperth Mónika belügyminisztert. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Lamperth nem tudja függetlenül vizsgálni az ügyet, mivel férje, Jegesy András szerződésben állt a brókercéggel. Rogán szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, az erről szóló dokumentumokat a rendőrség már le is foglalta.

A Fidesz vádjait mind Lamperth és férje, mind a rendőrség cáfolta. Rogán még szerdán annak elismerésére kényszerült, hogy a szerződések lefoglalásával kapcsolatban csak "találgatott".

A Fidesz László Csaba és Draskovics Tibor felelősségét is felvetette. A pénzügyminiszter és Medgyessy kabinetfőnöke igazgatói posztokat töltöttek be a K&H-nál, mindketten a bank és az ABN Amro egyesülése után kerültek a pénzintézethez. Draskovics és László is tagadja, hogy rálátása lett volna a brókercég ügyeire, a pénzügyminiszter vezérigazgató-helyettesként a két bank integrációjáért felelt.

Rogán sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy a sikkasztásgyanús ügy fő felelősének tartott Kulcsár Attila kiemelt ügyféli kört építettet ki, a kivételezettek különlegesen jó feltételekkel szerződhettek. A VIP-listán politikusok és médiaszemélyiségek neve is megtalálható - mondta.

A Világgazdaság két listáról tud, Kulcsár protokollistájáról - melyen többek között Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor neve is megtalálható, illetve egy hatvan-hetven fős ügyféli körről - melynek azonban politikusok nem tagjai. Gyurcsány elmondása szerint személyesen nem rendelkezett befektetésekkel a K&H Equitiesnél, korábban tulajdonolt cége, az Altus azonban a brókercégen keresztül vásárolt állampapírokat. Demszky egyáltalán nem rendelkezik részvényekkel.

A befektetői körről egyelőre csak részleges információk jelentek meg, a Népszava Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját; Pintér Dezső, a tv2 elnökét; Forró Tamást (aki szokásos csütörtöki Napkelte-beli műsorvezetését elcserélte a várható Rogán-interjú miatt) és Dunai Györgyöt, a Betonút Szolgáltató és Építő Rt. vezetőjét nevezte meg. A Népszabadságnak nyilatkozva Áder János Mudura Sándort - megfogalmazása szerint Medgyessy "vadászcimboráját" -, Endrényi Juditot és Karl Imre MSZP-s politikust említette. Az érintettek, Csányi kivételével, még nem szólaltak meg az ügyben.

Az OTP-vezér közleményben cáfolta érintettségét. Mint mondta, soha nem volt a K&H Equities ügyfele, Kulcsár Attilával sem személyesen, sem telefonon nem beszélt, nem is találkozott.

Áder - aki Medgyessy személyes érintettségét is felvetette - információit egyébként magától a bűncselekményeket egy korábbi nyilatkozatában részben elismerő, majd a nyilatkozatot visszavonó Kulcsártól szerezte. Áder kétszer találkozott a brókerrel - ismerte el a Fidesz frakcióvezetője, miután az Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ő érintettségéről adott ki közleményt.

Nem Áder volt az egyetlen, akinek az érintettségét a szocialisták felvetették. Katona Béla szerint a vádaskodást elkezdő Rogán többször is találkozott Kulcsárral, egyes pénzügyeit közvetítőn keresztül a brókercéggel intéztette. Az MSZP szerint Kövér Szilárd, a volt titokminiszter öccse is rendszeres üzleti kapcsolatban állt a céggel.

Rogán a felvetést a Népszava újságírójának "burkolt fenyegetésként" értékelte - írja a Magyar Nemzet. Kövér állítása szerint egy nyomdai üzletrész - sikertelen - megvásárlásának ügyében találkozott Kulcsárral, még négy éve.

A vádaskodás a K&H felső vezetését is elérte, csütörtökön lemondott posztjáról Rejtő E. Tibor, a bank vezérigazgatója és a pénzintézet belga vezérigazgató-helyettese, Ludo Jacobs. Zarnóczy Tibor, a bank vezérigazgató-helyettese, aki Kulcsár portfolio.hu-nak adott nyilatkozata szerint tudott a brókercég ügyeiről azonban a helyén maradt. A bank tagadja vezetői érintettségét.

Rejtő és a pénzmosás
A K&H bank csütörtökön lemondott vezérigazgatója 2001 őszén három hónapra szüneteltette vezetői tevékenységét a banknál. A korábban az ING Bankot irányító Rejtő azért kényszerült felfüggeszteni tevékenységét, mert a rendőrség pénzmosás-gyanúsnak találta az ING és Tasnádi Péter egyik tranzakcióját - írta a HVG 2002 februárjában. A rendőrség - a nyomozást a K&H Equities ügyében is vizsgálódó Molnár Csaba alezredes vezette - később nem talált bizonyítékot arra, hogy a kétszáz milliós készpénzes befizetéssel illegálisan szerzet jövedelmet akart volna tisztázni a maffiavádak alól később felmentett vállalkozó.

Az ügyben azonban vádat emeltek a K&H-val később egyesülő ABN Amro bank egyik fiókvezetője ellen.