Bozóki András lesz az új kulturális miniszter

2005.02.07. 11:24
Bozóki András politológus-szociológust javasolja a kulturális minisztérium élére Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök az MSZP-frakció hétfői ülésén jelentette be döntését.
Bozóki András politológus-szociológust javasolja a kulturális minisztérium élére Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök az MSZP-frakció hétfői ülésén jelentette be döntését.

A politológus szerint
Török Gábor politológus szerint Bozóki András jelölése meglepő választás, de illeszkedik Gyurcsány Ferenc eddigi káderpolitikájába. A párttámogatás nélküli, a pártpolitikához közvetlenül nem kötődő emberek beemelése a kormányba a kormányfő autonómiájának növelését eredményezheti.

Giró-Szász András politikai elemző azt emelte ki, hogy a kormányfő az egyik eddigi tanácsadóját jelölte a posztra. Olyan ember kerül a miniszteri székbe, aki nincs a pártokba beágyazódva, aki a miniszterelnök személyétől függ és akit mindkét koalíciós párt elfogad.

Egy nagyszerű ember

"Szeretnék önöknek egy nagyszerű embert bemutatni, Bozóki Andrást, aki 1959-ben született Budapesten, jogot végzett majd szociológiát tanult, és egy új Magyarország megálmodásában a fiatal demokraták partnere és az alakuló párt tagja volt" - vezette fel az új kultuszminiszter bemutatását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

"Azért esett rá a választás, mert egy demokratikus, modern Magyarország nyitott közéletének és kultúrájának, ehhez illeszkedő kulturális politikájának a leghitelesebb képviselője" - fogalmazott a miniszterelnök hozzátéve, hogy Bozóki megtartotta a nyolcvanas-kilencvenes években megálmodott álmait, és aki "velünk együtt úgy gondolja, hogy ezen álmok megvalósítója a rendszerváltás haladó hagyományainak folytatója Magyarországon az a bal-liberális oldal". "Azt várom tőle, hogy legyen segítségünkre egy pezsgő, nyitott lendületes kulturális élet kialakításában" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc megjegyezve, hogy azt szeretné, ha az új tárcavezető kinyitná a kulturális intézményrendszert valamennyi korosztály számára. "Tegye ezt befogadóvá, és a kultúra által is tegye erősebbé a demokratikus Magyar Köztársaságot."

A távozó kultuszminiszter, Hiller István azt mondta, az MSZP elnöksége teljes mellszélességgel kiáll Bozóki András mellett, és támogatja kultuszminiszteri jelölését. "Azt kértük tőle, ne csak a kormány egy szakminisztere legyen, hanem egy szellemiség megjelenítője, szociáldemokraták és szabad demokraták koalíciójának megjelenítője egy progresszív egy haladó modern Magyarország kultúrájának megjelenítője" - szögezte le Hiller, aki minden támogatást megígért leendő utódának.

"Úgy gondolom, hogy az elmúlt tizenöt évben lezárult egy korszak Magyarország történetében, tavaly Magyarország az Európai Unió új és büszke tagja lett, így nekünk már nem az a feladatunk, hogy kuncsorogjunk, hogy haladjunk Európa után" - közölte bemutatkozásképp Bozóki András. - "Mi részei vagyunk Európának ennek a nagyon gazdag, kulturálisan sokszínű közösségnek". Bozóki azt szeretné, ha Magyarországon se csak az elit szaladna Európa után, azt szeretné ha nem szakadna szét Magyarország kulturális értelemben sem. A miniszterjelölt azt szeretné, hogy a vidéki közösségi kultúra fejlődjön együtt a magaskultúrával. Bozóki céljai közt az is szerepel, hogy egy olyan Magyarország alakuljon ki, amelyik kulturális értelemben felemelt tagja az Európai Uniónak, és ezzel példát is tud mutatni mindazoknak az országoknak, amelyek most fognak csatlakozni az EU-hoz.

Életrajz

A 46 éves Bozóki 1983-ban szerzett jogi, 1985-ben szociológusdiplomát. Politikatudományi disszertációját 1992-ben, a Soros Alapítvány ösztöndíjasaként védte meg a kaliforniai egyetemen, Los Angelesben. Tanított az ELTE jogi karán, a Szociológiai Intézetében, a Közgazdasági Egyetem Rajk szakkollégiumában, valamint amerikai diákokat oktatott a Közgazdasági Egyetemen. Jelenleg a Közép-Európai Egyetem Politikatudományi Tanszékén docens. Számos politika- és ideológiatörténeti munka mellett 2002-ben publikált egy Fidesz-monográfiát is.

Bozóki 2003 óta a Magyar Politikatudományi Társaság elnöke. Az új miniszter 1989-ben alapítója volt a Magyar Narancsnak, 1989-92 között a lap szerkesztője, 1992-96 között főmunkatársa volt. A politológus-szociológus - aki az 1990-es évek elején, 1993-ig Fidesz-tag volt - 2003-2004-ben tagja volt Medgyessy Péter miniszterelnök informális tanácsadói körének, ahová Gyurcsány Ferenc akkori főtanácsadó hívta meg.

#alt#
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hiller István január 16-án jelentette be, hogy a pártelnöki poszt erősítése érdekében lemond a kulturális tárca vezetéséről. Hiller távozását azóta lehetett publikált, hogy október 16-án az MSZP kongresszusa a párt elnökének választotta meg.

Bozóki a 2002-es kormányváltás óta a harmadik kulturális miniszter. Az első, Görgey Gábor 2003 nyarán mondott le.

Ellenzéki reakciók
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a bejelentésre reagálva azt mondta, Bozóki Andrásban, korábbi Fideszhez kötődő életpályája ellenére, "semmiképpen nem egy fideszes, sokkal inkább egy szabad demokrata miniszter képe sejlik fel". Hozzátette, kérdés, hogy vajon már megint megkerülték-e a szocialistákat az ügyben, hiszen Gyurcsány Ferenc egyik saját tanácsadóját nevezte ki, aki kevéssé kötődik az MSZP-hez. Ezt azonban a fideszes politikus nem nevezte hátránynak. Azt mondta, hogy a tárca "átjáróházzá vált" az utóbbi időben: két politikai és négy közigazgatási államtitkárt, valamint két minisztert cseréltek le a szocialisták 2002 óta.

"Miniszterelnök úr meg tudja lepni a politikai közéletet a döntéseivel" - mondta Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője. "Bozóki András életútja figyelemre méltó, és nem kizárt, hogy mostani feladatát jól el tudja látni" - tette hozzá.