Ismét az emberekhez fordul a Fidesz

2005.04.28. 13:41
Egy éven belül harmadszor fordul közvetlen kérdésekkel a választópolgárokhoz a Fidesz. A nemzeti petíció és a köztársaságielnök-szimpátiaszavazás után most az ország közös céljait kutatnák kérdőívek segítségével.

Kérdőív segítségével kérné ki az emberek véleményét az ország közös céljairól a Nemzeti Konzultációs Testület (NKT), jelentette be sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A 3,6 millió háztartásba eljuttatandó kérdőíveken hat kérdést tennének fel, úgyis mint "Mit tett értünk az ország, miben csalódtunk, mitől félünk, mibe szeretnénk beleszólni mi is, min változtassunk, mi legyen a közös célunk".

Pozsgay Imre, az NKT tagja szerint a kérdések között nincs politikai élű, viszont vannak olyanok, amelyek különböző politikai áramlatokhoz kapcsolódó értékeket mutatnak fel. A reaktivált politikus szerint a kérdőív arról szól, hogy nincsenek jobb- vagy baloldali problémák, hanem az emberek közös megoldást keresnek.

Az NKT kezdeményezése egy éven belül ez a harmadik alkalom, amikor a Fidesz közvetlenül a választópolgárok megkérdezésével próbálkozik. Első alkalommal, az európai parlamenti választások előtt a Nemzeti Petíciót a párt állítása szerint több mint egymillióan írták alá. A petíció sikerén felbuzdulva adta ki a párt a Munka, Otthon, Biztonság című programját.

Másodjára a köztársaságielnök-választás kapcsán kezdett szimpátiaszavazást a Fidesz. Az NKT kérdőíve alapján ismét egy programfüzet összeállítása következik, ez azonban Orbán Viktor szerint sem lesz alkalmas kormányprogramnak.

Orbán szerint a felmérés lényege, hogy csökkentse a politikai intézményekkel szembeni bizalomvesztés mértékét. "Nem meggyőzni kell az embereket arról, hogy mi lenne a közös cél, hanem megkérdezni őket, majd közösen megalkotni a közös célokat", mondta.

Hiller szerint Orbán jó ellenzéki
Hiller István, az MSZP elnöke egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: "Orbán Viktor úgy viselkedik, ahogy egy igazi ellenzékihez illik, kérdez, válaszokat nem ad. Ő konzultál, mi kormányzunk". Hozzátette, őszintén reméli, hogy a kormányprogramot a most hivatalban lévő kormány írja majd.

"Aki ilyen remekül viselkedik ellenzékiként, az a továbbiakban is fontos, hogy ilyen feladatát, a demokráciához hozzá tartozó ellenzéki szerepét ellássa. Ezt nagyon jól látja el" - fogalmazott az MSZP elnöke.