A rendőrséget járatták le az iratlopással

2007.08.09. 13:34
Bencze József országos rendőrfőkapitány átfogó vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Nyomozó Irodánál, de a vezetők leváltásáról szóló híreket kacsának nevezte.

Nem az újságírók megfélemlítése volt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) célja az iratlopásról szóló közlemény kiadásával, hanem annak elkerülése, hogy valaki az adatok nyilvánosságra hozatalával büntetőeljárás alanyává váljon, közölte a rendőrség csütörtökön.

"Korábban a bűncselekmény nyilvánosság elé tárásával elsődleges és hangsúlyos célunk az volt, hogy a közvéleményt tájékoztassuk a minősített irat eltűnéséről, felhívjuk a figyelmet és tudatosítsuk, hogy az irat eltulajdonításától függetlenül az abban található adatok államtitkot képeznek, és azokat bárki – akarva-akaratlanul – ismeri meg, a nyilvánosság elé nem tárhatja, erkölcsi és büntetőjogi felelősség terheli a birtokába került adathordozó NNI-hez történő visszajuttatásában" – olvasható a rendőrség közleményében.

Hozzátették: a felhívást követően – segítve a nyomozást és a belső vizsgálat lefolytatását – több szerkesztőség is jelezte, hogy eljutott hozzájuk az államtitoknak minősített irat. Az NNI és a nyomozást végző Budapesti Rendőr-főkapitányság köszönetét fejezte ki a segítségért.

Az NNI kedden közölte, hogy a szervezettől újságíróhoz került egy államtitoknak minősülő irat. Az ügyben a BRFK államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A rendőrség szerint feltételezhető, hogy az ismeretlen célja nem magának az államtitoknak a megismerése, hanem a rendőrség és az NNI lejáratása volt.

Bencze nem meneszti az NNI vezetőit

Újságírói kacsának minősítette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőinek leváltásáról szóló sajtóhíreket Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Bencze József közölte, az NNI-nél átfogó vizsgálatot rendelt el, amely kiterjed az összes államtitoknak minősülő iratra, s áttekintik a szervezet teljes rendszerét is. A konkrét ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság végzi a nyomozást, s külön vizsgálják, miként kerülhetett ki az irat, s ki juttathatta azt ki.

"Nem gondolom azt, ha egy iratot valaki kilop szándékosan a rendszerből, az elsőszámú vezető, vagy bármilyen magasabb szintű vezető felelőssége megállapítható, ha egyébként a rendszert jól működtette, a rendszert jól megszervezte, ha megfelelő szinten ellenőrizte" – fogalmazott a főkapitány.