Eltűnt az éterből a kormányzati negyedről döntő KVI

2008.01.02. 14:04
A 140 milliárdos projekt végső döntése átcsúszott 2008-ra, de az előkészítő szervezet megszűnt. Se telefon, se internet, nyomtalanul lett vége a KVI-nek.

A Gyurcsány-kormány emblematikus vállalkozása, a kormányzati negyed beruházás előkészítése a végső döntések előtt áll, az előkészítő munkálatokat végző Kincstári Vagyoni Igazgatóság azonban könyörtelenül megszűnt. A 140 milliárdos projektet felügyelő szervezetnek január 2-re eltűnt az éterből a honlapja, és a régi központi számot sem veszi fel senki.

A KVI-t a kormány összevonta két másik állami vagyonkezelő szervezettel, és az ÁPV Zrt. helyén alakítják ki az új Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t. A KVI kiürített Zoltán utcai épületében csak az a néhány ember maradt, akik a kormányzati negyed pályázatával foglalkoztak. Őket azonban jelenleg lényegében elvágta a külvilágtól az anyaszervezet megszűnése.

A csoportnak kell még levezényelnie a kormányzati épületegyüttes felépítésére és 25 éven át tartó üzemeltetésére kiírt pályázat befejezését, amely december utolsó napjairól halasztás miatt átcsúszott január 16-ra.

Az utolsó fordulóban Europolis Real Estate Manaegment kft.-vel együtt induló KÉSZ Közép-Európai Építő kft. maradt állva, így az öttagú bíráló bizottság egyetlen feladata az lesz, hogy a hátralévő két hétben eldöntse, megfelel-e az elvárásoknak a KÉSZ Holding pályázata, és megkötik-e a konzorciummal a megállapodást.

A végső ajánlatokat tartalmazó megoldási javaslat leadása előtt a korábban nagyobb esélyesként emlegetett TriGránit és a Wallis is kiszállt. Az állami pályázatokon azonban nem újonc a KÉSZ sem.

A cég kormányzati negyed felelőse, Lengyel Iván az Index kérdésére elmondta, a pályázati kikötéseknek megfelelő ajánlatot tettek, és a határidőket is megpróbálnák tartani, még úgy is, ha a bizonytalan feltételek elbátortalanították a többi pályázót. A közbeszerzéseken szerzett rutin alapján nem lepte meg a vállalkozást az utolsó pillanatban bejelentett eredményhirdetés-csúszás sem. Lengyel szerint a kormányzati negyednél jóval kisebb léptékű beruházások esetében sincs ez másképp.

A KÉSZ névre keresztelt cégcsoport az idén lesz 25 éves. Az eddigi elnök-vezérigazgató, Varga Mihály közel 7 milliárdos vagyonával felkerült az ország leggazdagabb vállalkozóinak listájára. Vezérigazgatói posztját alig egy hónapja adta át Jutasi Zoltánnak.

A menedzsment november végi átalakítása során a kormányzati negyedes konkurenciától, a Wallistól igazolt át Gansperger Gyula, aki az alelnöki posztot kapta meg.

A KÉSZ a 90-es évek közepén és végén a később leszerelt autópálya-fizetőkapukkal csinált nagy üzletet. Az utóbbi években az ingatlanpiacon több száz lakás és ipari és kereskedelmi létesítmény mellett nagy állami megrendelésekkel is részesedést tudott szerezni. Több egészségügyi, bírósági, ügyészségi épület mellett a cég végezte a Madách Színház rekonstrukcióját, és az ország számos sportlétesítménye után a KÉSZ nyerte el és a rohammunkában valósította meg a Margit szigeti Hajós Alfréd Uszoda beruházását.