Gyurcsány fizet a Nomentana cikksorozatért

2006.05.19. 12:13
"Nem lehet szó nélkül hagyni, ha valakit bűncselekmény elkövetésével rágalmaznak meg" - indokolta Gyurcsány Ferenc januárban, hogy miért indít pert a cégügyeivel foglalkozó cikkek miatt a Magyar Nemzet ellen. Úgy néz ki, mégis szó nélkül hagyja, mivel elállt a pertől.

Visszavonta a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó ellen benyújtott személyiségi jogi keresetét Gyurcsány Ferenc kormányfő, áll az érintett lap pénteki számában. A kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: Gyurcsány Ferenc a múlt sérelmei helyett a jövőre kíván koncentrálni, ezért vonta vissza keresetét.

Nomentana

A miniszterelnök a részben általa tulajdonolt Nomentana nevű cégről a lapban korábban megjelent cikksorozat állításai miatt indított pert. A Nomentana-ügyet a Magyar Nemzet január 18-21 között megjelent cikksorozata robbantotta ki. A lap állításai szerint a Nomenta 1995-ös Kft-vé alakulása előtt törvénytelenül működött, mivel a cégbíróság hiányosságok miatt visszadobta a cég bejegyzési kérelmét.

Gyurcsány Ferenc a lapban megjelentek miatt két pert is indított. Személyiségi jogai megsértése miatt a Magyar Nemzet ellen, rágalmazás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a Magyar Nemzet újságírói "nem merték névvel vállalni cikküket", indokolta januárban Batiz András kormányszóvivő a kormányfő döntését.

Az eljárás megszűnt

A Magyar Nemzet tudósítása szerint a most csütörtöki, első tárgyalási napon Pataki Árpád bíró ismertette a felperes beadványát, amelyben tudatta a bírósággal, hogy eláll a pertől, így az eljárás megszűnt. A beszámolóból kiderül: a tárgyaláson a felperes és annak jogi képviselője sem jelent meg. A megszűnt per költsége és kereseti illetéke - összesen 26 ezer forint - a felperest, vagyis Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt terheli.

Batiz András kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, Gyurcsány Ferenc a kereset okául szolgáló cikket a választási kampány részének, politikai célból megfogalmazott lejáratási kísérletnek tartja. A kampánynak azonban vége, a választások is lezárultak, a kormányfő pedig a múlt sérelmei helyett a jövőre kíván koncentrálni, ezért vonta vissza a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó ellen benyújtott személyiségi jogi keresetét.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az elmúlt időszakban Gyurcsány Ferenc öt hasonló perből négyet megnyert, de mint mondta, "ez sem tartott vissza egyes sajtóorgánumokat attól, hogy újra és újra alaptalan rágalmakat szórjanak rá". A választópolgárok átláttak a szitán és nem ültek fel a valótlanságoknak, a választási győzelem is ezt igazolja, jegyezte meg Batiz András.