Bíróságon folytatódik a Magyar Nemzet krimije

2006.01.18. 15:01
Gyurcsány Ferenc büntető és a polgári jogi eljárásokat indít a Magyar Nemzetben "krimibe illő történetként" bemutatott cégtörténet miatt. A lap szerint a miniszterelnök a 90-es évek elején egy nem létező kft. ügyvezetőjének "adta ki magát", és ebből a pozícióból kötött szerződéseket, nyújtott be okiratokat. Az Altus Rt. honlapján közzétett cáfolat szerint viszont nem fantomcégről, hanem egy, a 90-es évek eleji cégbírósági ügyintézés tempója miatt elhúzódó cégátalakításról van szó.

A Magyar Nemzet (MN) kedden beharangozott leleplező cikksorozatának első darabja miatt rögtön több bírósági eljárással kell szembenézne a jobboldali napilapnak. "A fattyú neve: Nomentana" címen megjelent írásban az MN azt állította, hogy vadkapitalizmus időszakába ad betekintést, abba a "sötét korszakba", amikor Gyurcsány Ferenc üzleti karrierjét elkezdte.

A lap szerint a miniszterelnök a 1993-1995 között egy olyan társaság ügyvezetője és tulajdonosa volt, amely nem is létezett. Az MN címlapon közölte annak a cégbírósági dokumentumnak a másolatát, amely szerint a Nomentana Pénzügyi tanácsadó Kft. bejegyzését 1993 szeptemberében elutasították. A lap állítása szerint Gyurcsány ezt követően egy "fantomcég" élén kötött szerződéseket, nyújtott be a hatóságoknak okiratokat, és ezzel "az okirat-hamisítással megtévesztette üzleti partnereit és a hatóságokat is".

Az Altus-cégbirodalom honlapján szerda délután közzétett cáfolat szerint azonban a Nomentana Kft. nem fantomcég volt. A tulajdonosok 1992-ben nyújtottak be a cégbíróságnak egy kérelmet, amely a 1992-ben létrehozott, hasonló betéti társaság kft.-vé alakításának bejegyzését kérte a hivataltól. "Az akkor hatályos törvényi előírás szerint a Nomentana Kft. a társasági szerződés aláírásának időpontjában, a későbbi cégbírósági bejegyzéstől függetlenül, jogszerűen létrejött, a társaság ügyvezetője a társaságot a Magyar Nemzetben közölt jogügyletek megkötésénél jogszerűen és korlátozás nélkül képviselhette.

"Nagy nyilvánosság előtti rágalmazás tehát az az állítás, hogy a lapban közölt szerződések, okiratok hamisak" - szögezi le a miniszterelnöki cáfolat hozzátéve, hogy az egy évig húzódó ügyintézés, amely végül formai okokra hivatkozó elutasítással végződött nem érvénytelenítette az időközben megkötött üzleteket, és "ezt a cégbírósági bejegyzés utólag is jogszerűnek ismerte el".