Nem rabolták ki a kampányajándékkal ellátott óvodákat

2004.11.25. 11:08
Miután az MSZP soproni jelöltje kampányajándékot osztogatott és a Fidesz választási csalással vádolta, visszalépett a vasárnapi időközi választástól. A szocialisták most azt várják el a Fidesztől, hogy ugyanezt az "erkölcsi mércét" alkalmazzák saját jelöltjük esetében is Szécsényben. Nagy Andor, Orbán Viktor volt kabinetfőnöke viszont állítja, ő csak egy kirabolt közintézménynek segített egy szerverrel. Emiatt azonban a helyi választási bizottsághoz fordult egy férfi.
A Magyar Szocialista Párt azt várja el a Fidesztől, hogy a Sopronban általuk felállított "erkölcsi mércét" alkalmazzák Szécsényben is és léptessék vissza jelöltjüket, Nagy Andort a vasárnapi szécsényi időközi választástól. Sopronban szerdán visszalépett a szocialisták képviselőjelöltje, a Fidesz ugyanis a helyi választási bizottsághoz fordult, mert Kránitz László a hétvégén több mint száz nyugdíjasnak 500 forintos étkezési utalványokat osztott szét. A legnagyobb ellenzéki párt ezután választási csalással vádolta meg a szocialista politikust.

Szécsényben is osztogattak

Érvénytelen első forduló
A Nógrád megyei Szécsényben és térségében vasárnap lesz az időközi országgyűlési választások második fordulója. A november 14-én tartott első forduló érvénytelen volt, mivel a választásra jogosultaknak kevesebb mint a fele, 28,84 százalék adta le voksát. Az első fordulóban a tíz képviselőjelölt közül Nagy Andor végzett az első helyen.
Szerdán kiderült, hogy az időközi választás másik színhelyén, Szécsényben a Fidesz jelöltje ajándékozott értékesebb tárgyakat. Nagy Andor, Orbán Viktor volt kabinetfőnöke három óvodát látott el DVD-kkel és televízióval, tudtuk meg. Nagy állítása szerint viszont az ő esete eltér a szocialista jelölt ajándékozásától, hiszen "egy olyan állami közintézménynek, óvodának adományozott DVD-lejátszót, amelyet kiraboltak". Varga Béla, Nagy Andor kampányfőnöke közleményében azt írta, hogy "a körzetben élők minden erőfeszítést, melyet értük tesznek, hálás szívvel értékelnek. "A szocialisták ne próbálkozzanak, nem mindenki olyan, mint ők".

Óvodák a megajándékozottak között

Az Index viszont kiderítette, hogy Szécsényben három óvoda van - a Mesekuckó, a Cseperedő, és a Kip-kop - és egyiket sem rabolták ki még soha. A Kip-kop egy televíziót kapott, a Cseperedőnek egy DVD-t adományozott a fideszes képviselőjelölt és a Mesekuckó is egy DVD-vel lett gazdagabb. Az utóbbi intézmény egyik munkatársa azonban cáfolta, hogy a műszaki cikket Nagy Andortól kapták volna, ők egy alapítványnak köszönik az ajándékot. A Cseperedő munkatársa ugyanakkor elmondta, hogy a DVD átadásakor Nagy Andor is megjelent az intézményben, bemutatkozott a gyerekeknek, majd rövid ideig eljátszadozott velük.

Egy iskolát kiraboltak

A választókörzetben végül találtunk egy intézményt, a varsányi Hunyadi Mátyás Álatalános Iskolát, amelyet valóban kiraboltak. Az iskola igazgatónője elmondta, hogy szeptemberben jártak náluk rablók, azt viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy járt-e náluk Nagy Andor is, és kaptak-e műszaki cikket ajándékba. Csak annyit jegyzett meg, hogy szerinte az a lényeg, ha fejlődik egy iskola eszközparkja.

A Fidesz szóvivője szerint az MSZP most próbál visszavágni, "de kilóg a lóláb. Sopronban az MSZP választópolgárokat próbált lefizetni választási csekkekkel, de Szécsényben még csak hasonló sem történt". Révész Máriusz az MTI-nek azt mondta, hogy a szocialisták elfeledkeznek arról, "hogy a közintézményeknek nincs szavazati joguk".

Az Index ugyanakkor úgy tudja, hogy a helyi választási bizottság is foglalkozik Nagy Andor jótéteményével. A helyi választási bizottsághoz egy férfi fordult, aki kifogásolta, hogy Nagy Andor is jelen volt, amikor az iskola szervergépet kapott. Éppen búcsú volt a faluban, amikor az egybegyűltek előtt átadták az ajándékot, és a műsorvezető azt sem felejtette el közölni, hogy kinek köszönhetik a szervert, állítja a férfi.

A Fidesz levélben fordul Gyurcsányhoz Sopron ügyében
A Fidesz levélben fordul Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, hogy vesse latba tekintélyét a soproni időközi választások érvényessége érdekében - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke és Firtl Mátyás, a Fidesz soproni képviselőjelöltje Budapesten. A Fidesz attól tart, hogy Kránitz László szocialista képviselőjelölt visszalépése miatt esetleg annyira kevesen vesznek részt a soproni időközi választások második fordulójában, hogy a voksolás érvénytelen lesz - hangzott el. Schmitt Pál szerint az a veszély fenyeget, hogy a válaztáson 25 százaléknál kisebb lesz a részvétel, és így nem lesz érvényes a szavazás. Sopron nem maradhat parlamenti képviselet nélkül, jelentette ki.