Kuncze: Nincs paktum

2005.06.04. 16:40
Az SZDSZ országos tanácsa "nagyon erősen" támogatja, hogy a párt frakciója ne vegyen részt a jövő heti államfőválasztásban. Kuncze Gábor pártelnök cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint paktumot kötöttek volna a miniszterelnökkel arról, hogy kihátráljanak Szili Katalin mögül. Az országos tanács új elnöke Bőhm András lett.
Bőhm az új elnök
Az SZDSZ országos tanácsa Bőhm Andrást választotta elnöknek. Bőhm András Gusztos Péter, ügyvivővel szemben nyerte el az elnöki posztot. A politikus az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: "úgy látom, hogy ez a csapat alkalmas lesz arra, hogy egy irányba húzzon, hogy egységet teremtsen az SZDSZ politizálásában, és minden reményünk megvan, hogy közösen eredményesek is leszünk".

A tanács négy elnökségi tagot is választott, Venczel Évát, Gadus Istvánt, Török Gusztávot és Velkei Gábort. A liberális párt 96 fős országos tanácsa új elnökségét két évre választotta. A testület elnöki feladatait eddig Pető Iván látta el, aki most nem indult a posztért.

Nincs alku, jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ országos tanácsának tisztújító ülése utáni sajtótájékoztatón, szombaton. A Magyar Nemzet szombati számában megjelentekre reagálva Kuncze elmondta, a lap rosszul tájékozott, amikor arról írt, a párt alkut kötött Gyurcsány Ferenccel arról, hogy az MSZP hátráljon ki Szili Katalin mögül az első forduló után.

"Ami a Magyar Nemzet elmúlt néhány hétbeli cikkeit illeti, azzal kapcsolatban összefoglalólag azt tudom mondani, hogy soha semmilyen állítása nem volt megalapozott, ez az állítás is nélkülöz persze minden alapot, a Magyar Nemzet ezeket kitalálja, a magyar sajtó nagyobb szégyenére" - foglamazott.

Elmondta, az SZDSZ nem szeretne találgatásokba bocsátkozni a hétfői köztársasági elnökválasztás végkimenetelével kapcsolatban. Biztos, hogy a politikai közélet felbolydul majd, de a kialakult helyzetet ráérnek akkor értékelni, vélekedett a szabad demokrata pártelnök. Szólt arról, hogy pártja álláspontja nem változott a szavazással kapcsolatban sem, azaz a szavazólapokat a frakció egységesen felveszi, majd visszaadja azokat. "Ebben a kérdésben nem volt ellenvetés a tanácskozáson sem, a küldöttek egyhangúlag támogatták a párt álláspontját" - tette hozzá Kuncze.

A testület "nyomatékosan arra kéri a parlamenti frakció tagjait, hogy vessék alá magukat ennek a közös döntésnek, és viselkedjenek egységesen ebben a kérdésben". Beszámolt arról, hogy eddig egy képviselő sem kért felmentést a frakció döntése alól.

Szó volt még a kormány 100 lépés programjáról is. Kuncze kijelentette, nyár közepén összeülnek, és megvitatják, hogy a lépéseknek milyen értékelhető eredményei vannak.