Ha a szavazólapra firkál, akkor is érvényes

2008.03.09. 06:00
A vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazáson vasárnap délután fél 6-ig a választók 46 százaléka adta le szavazatát. Ez magasabb, mint a 2004-es kettős állampolgárságról szóló referendum részvételi aránya ugyanebben az időben. Tizenhárom beadvány érkezett az Országos Választási Irodához kampánycsendsértés miatt, ezek közül hét egy országos televízió szombati műsorát kifogásolta. A népszavazás közben hárman haltak meg a szavazókörökben, két helyre pedig az éjszaka betörtek.

A választásra jogosultak 46,34 százaléka, 3,7 millió ember járult az urnákhoz vasárnap délután fél 6-ig, közölte az Országos Választási Iroda (OVI). A 2004-es kettős állampolgárságról és a kórházak privatizációjáról szóló népszavazáson ebben az időben jóval alacsonyabb, 33,81 százalék volt a részvételi arány. A részletes részvételi adatokról itt olvashat.

Furcsa dolgok

A vasárnap zajló népszavazáson több különleges esemény történt. A népszavazás közben hárman haltak meg: Nagyvarsányban egy szavazatszámláló biztos, Tornanádaskán és Nyúlon egy-egy idős ember halt meg a szavazókörben. Két szavazókörbe betörtek a népszavazás előtti éjszaka. Részletek>>>

Szavazott Sólyom, Orbán, Szili Katalin és Horváth Ágnes is

Celldömölkön egy férfi szándékosan elrontotta, keresztben áthúzta szavazólapjait, majd petíciót nyújtott át a helyi választási bizottságnak, és kamerával rögzítette a történteket a szavazóhelyiségben.

Vasárnap egy asszony kifogással élt amiatt, hogy péntek este kórházba került férje elesik a népszavazástól - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda vezető-helyettes. Debreczeniné Pócza Márta elmondta: mozgóurnát írásban kérhetnek a szavazás napján azok a mozgásukban gátolt emberek, akik igazolással rendelkeznek arról, hogy másutt akarnak szavazni, nem a választási névjegyzékben számukra rögzített szavazókörben. Igazolást pénteken 16 óráig lehetett kérni. Az érdekelt szavazópolgár kórházba kerülésének időpontja emiatt fontos az ügyben. A kifogásról a területi választási bizottság hoz majd döntést - közölte Debreczeniné Pócza Márta.

Népszavazási kisokos

Vasárnap három kérdésre, három különböző színű szavazólapon adhatja le szavazatát:

1. Egyetért-e ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

2. Egyetért-e ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

3. Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

Szavazókörébe érve teendője a következő:

1. Köszönni a választási bizottság tagjainak.

2. Hitelt érdemlően igazolni személyazonosságát. (Régi személyivel, vagy új személyivel, útlevéllel, 2001. január 1. után kiállított jogosítvánnyal. Ez utóbbi három dokumentumhoz a lakcímkártyát is mellékelni kell.)

3. Ellenőrizni, hogy a szavazólapokat a jelenlétében bélyegzik le.

4. A három szavazólapot és a borítékot átvenni.

5. Az elfüggönyözött szavazófülkébe bemenni.

6. A kérdésekre ízlés szerint válaszolni, az igen vagy a nem válasz mellé x vagy + jelet tenni. Szavazata akkor is érvényes, ha csak egy vagy két kérdésre szavaz, sőt, akkor sem érvénytelen, ha a szavazólapra üzenetet ír vagy odafirkál valamit. Ha szándékosan érvénytelenül akar szavazni, akkor célszerű az igen és a nem mellé is ikszet vagy keresztet tenni , így nem tudnak visszaélni az üres szavazólappal.

7. Szavazólapokat borítékba tenni.

8. A borítékot az urnába bedobni.

9. Elköszönni a választási bizottság tagjaitól.

Bejelentés kampánycsendsértésről

A kampánycsendet este hét óráig ne sértse meg, még akkor sem, ha szankció nem jár érte. A kampánycsendsértésről bővebben itt olvashat>>>

Vasárnap tizenhárom beadvány érkezett az Országos Választási Irodához (OVI) kampánycsendsértéssel összefüggésben - közölte az iroda vezetője. Rytkó Emília tájékoztatása szerint hét beadvány az egyik kereskedelmi televízió szombati műsorát kifogásolta, négy internetes portálok tartalma miatt, két panasz pedig MMS (multimédiás) üzenetküldés miatt érkezett. Részletek>>>

Ha beteg, akkor Magyarország területén mozgóurnát is kérhet. Ha látássérült, testi fogyatékos vagy nem tud olvasni, akkor a választási bizottság két tagjával menjen be az elfüggönyözött szavazófülkébe, ahol segítséget kap.

Még vasárnap éjjel kiderül, hogy eredményes volt-e a népszavazás, vagyis valamivel több mint kétmillió ember az egyes kérdésekről azonos véleményt fogalmazott-e meg. A népszavazás, ügydöntő jellege miatt, az Országgyűlést döntésre kötelezi.