Nyakóék 36 milliós költségtérítése

2008.12.09. 09:25
Nyakó István és felesége, Nagy Nóra a 2002-2006-os parlamenti ciklusban 36 milliós költségtérítést kapott - írja a Magyar Hírlap. A szocialista képviselő-házaspár ezzel abszolút rekorder.

Nyakó István, az MSZP jelenlegi szóvivője a 2002-2006-os parlamenti ciklusban 4 millió 323 ezer forint szállásdíjtérítést és 13 millió 835 ezer forint utazásiköltség-térítést, azaz összesen 18 millió 158 ezer forintot vett fel. A képviselői költségtérítésre vonatkozó szabályok szerint az összeggel nem kellett elszámolnia, azaz például számlákkal ellentételeznie.

Nyakó korábban adóellenőrként dolgozott. A hivatalosan miskolci lakos MSZP-s képviselő 2002-ben az országos listáról került be a parlamentbe, így helyi képviseleti tevékenységet ritkán kellett ellátnia. A képviselői alapdíján és a két bizottsági tagság után járó díjazásán felül felvett pénzből a Magyar Hírlap kalkulációja szerint évente 164 ezer 876 kilométert utazott.

Ez azt jelenti, hogy az az év minden napján - az ünnepeket is beleértve - kétszer megjárta a Miskolc-Budapest távolságot. Ez csak 126 ezer 290 kilométer, tehát 38 ezer kilométert hivatalos ügyek vagy egyéb intéznivalók miatt még hozzácsaptak. A költségtérítés szerint az év szinte minden napját munkanapként dolgozta végig, miközben a képviselőknek évenként átlagban két és fél hónap nyári, másfél hónap téli és két hét tavaszi szünetük van.

A dolog érdekessége, hogy Nyakó István felesége, Nagy Nóra is képviselő volt 2002 és 2006 között, ő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listáról jutott be. A parlamenti ciklus alatt három bizottságnak is tagja volt, valamint az Országgyűlés jegyzőjeként is tevékenykedett.

Bár házaspárként éltek (2003-ban házasodtak össze), a költségtérítés szerint mégsem közös autóval utaztak, sőt, egy lakásban sem éltek. Nagy Nóra ugyanis szintén felvette a 13 millió 835 ezer forint utazási költséget, valamint 4 millió 158 ezer forintnyi szállásköltség-térítést.

Nyakó a Magyar Hírlapnak kifejtette, hogy mivel csak később házasodtak össze, megválasztásunk idején két egymástól családjogi értelemben is független képviselő jutott az Országgyűlésbe. A költségtérítést egyébként a képviselők egyenként vehetik igénybe attól függetlenül, hogy házastársak, avagy sem, tette hozzá.

Nyakó István szerint ez pont olyan, mintha egy cég esetében azt vetnék fel, hogy "miért kap az egy helyen dolgozó házastársak közül a feleség teszem azt étkezési hozzájárulást vagy költségtérítést, amikor a férje ezt már megkapta. Egy helyen dolgozó, de két külön jogosultságokkal és feladatkörökkel rendelkező emberről beszélünk a mi esetünkben is."

A lap kommentárja szerint Nyakó házaspár ügye nem egyedi, a képviselői költségtérítéseket végignézve rendre találhatók érdekes számok a hivatalos lakással és állami autóval rendelkező vagy már évek óta a fővárosban lakó képviselők lakhatási és utazási költségelszámolásai között. Az előző ciklus legmagasabb költségtérítését Lázár János fideszes képviselő vette fel.