Újra szavaznak Nyírbátorban

2002.04.24. 00:06
A képviselői mandátum sorsát döntően befolyásoló törvénysértések miatt megsemmisítette a nyírségi 6-os számú, Nyírbátor központú választókerület eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság.
A testület erről kedden, az éjszakai órákba elhúzódó, Nyíregyházán tartott ülésén döntött. Juhász Barnabás, a bizottság elnöke az MTI tájékoztatására elmondta: a választási eredményt megsemmisítő határozat még nem jogerős, hiszen ellene a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bírósághoz nyújthat be fellebbezést az ellenérdekű fél.

Hozzáfűzte: az eredmény megsemmisítése - amennyiben az jogerőre emelkedik - azt jelenti, hogy újra az urnákhoz kell majd járulniuk a nyírbátori körzet választóinak.

Az előzetes végeredmény szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú választókerületében a választások második fordulóját Simon Miklós (Fidesz-MDF) nyerte meg a szavazatok 59,25 százalékával. Szocialista párti ellenfele, Veres János a voksok 40,75 százalékát szerezte meg.

Ajándék ez a nap

Az eljáró hatóság április 18-án közzé tett adatai szerint Simon Miklós képviselőjelölt felesége elkövethette a választás rendje elleni bűncselekményt, hiszen vizsgálat alapján több szavazót arra kért, hogy férjére voksoljanak, ajándékokért. A választókat gépkocsival szállíttatta a szavazókörökbe, s az ígért ajándékokat is átadta nekik, amelyek közül a rendőrség néhányat lefoglalt, miután az érintettek a kevesebb csomagon összeverekedtek.

A második fordulóban - mint azt Veres János az MTI-nek elmondta - folytatódott a választók befolyásolása, s ezért fordult a területi választási bizottsághoz.

Fehérgyarmaton pénzjutalommal operáltak

Juhász Barnabás továbbá beszámolt arról is: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság egy másik választási ügyben büntető feljelentést tesz a rendőrségen, mert felmerült a gyanúja annak, hogy Szabolcs 10-es számú, Fehérgyarmat központú szavazókerületében pénzt ajánlottak fel több választónak a voksáért.

A bizottságnak a törvénysértést jelző Magyarországi Szociáldemokrata Párt öt szavazó írásos nyilatkozatát is csatolta beadványához, amelyben az érintettek olyan állítást tettek, hogy valóban pénzt ígértek nekik, sőt volt aki elismerte, elfogadta a felkínált összeget.

A fehérgyarmati választókerületben Lengyel János (Fidesz-MDF) győzött 14.802 vokssal, 57,96 százalékkal, míg a második helyen Kapolyi László (MSZP-MSZDP) végzett 10.736 szavazattal, 42,04 százalékkal.

A szabolcsi területi választási bizottság vezetője hangsúlyozta: az öt eset, tekintettel az eredmény nagy különbségére, nem volt döntő hatással a szavazás kimenetelére, ezért a testület a feljelentésen kívül más szankció alkalmazásától eltekintett.