Jubileumi extra nyugdíjat ígér Gyurcsány a százéveseknek

2006.03.06. 19:02
Jubileumi nyugdíjat kapnak a 90, a 95. és 100. életévüket betöltők születésnapjuk hónapjában 90, 95 és 100 ezer forintot, ígérte az Iődsügyi Tanács ülése után a miniszterelnök. A nyugdíjügyi konferencián Gyurcsány Ferenc megismételve Horn Gyula MSZP-konggresszuson tett ígéretét azt mondta , a jövőben a 62 éves nyugdíjbavonulástól ingyenes lesz az utazás.

Az eredeti tervekhez képest korábban, már ebben az évben 3.500 forinttal emelkedhet a mezőgazdasági nyugdíjszerű járadékosok ellátása, ígérte Gyurcsány Ferenc az Idősügyi Tanács ülését követően az Országos Nyugdíjügyi Konferencián. "Mivel itt idős emberekről van szó nem vitatkozhatunk tovább arról mikor kell ezt bevezetni, már az idén (...) emelni fogjuk" - mondta a miniszterelnök. Ezek a járadékosok jellemzően most havi 30 ezer forint körüli ellátást kapnak - tette hozzá.

Szakaszosan valósítanák meg Horn Gyula ígéretét az ingyen utazásról

Gyurcsány Ferenc közölte: a döntés közel 15 ezer embert érint, fél év alatt valamivel több mint 300 millió forint a költségvetési kihatása, amit a költségvetési tartalékokból fedeznek.

A kormányfő, aki egyben az Országos Idősügyi Tanács elnöke, beszámolt arról is: a nyugdíjas szervezetek képviselőivel megegyeztek abban, hogy a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezményt, ami eddig 65 éves kortól járt, az alap nyugdíjba vonulási korhoz, 62 évhez igazítják. Az évente négymilliárd forintba kerülő intézkedést 2007-2008-ban szakaszosan vezetné be a kormány - közölte.

Kiterjesztik a 13. havi nyugdíjban részesülők körét

Emellett az ülésen megállapodtak abban is, hogy a 13. havi nyugdíjat kiterjesztik a rendszeres szociális járadékban részesülőkre. "Akik 50 százalékos egészségkárosodást szenvedtek, már nem rehabilitálhatóak, túlnyomó többségüknek ez a fő ellátási formája (...), a legtöbb esetben 25 ezer forintnál kevesebb támogatást kapnak" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az intézkedés közel 200 ezer embert érint.

Azok pedig, akik 90, 95 és 100 életévüket betöltötték, abban a hónapban, amikor ezt elérik, 90-95-100 ezer forint egyszeri jubileumi juttatást kapnak - tette hozzá a kormányfő. A szépkorúak körében 13 ezren vannak, akik e juttatásban részesülhetnek.

Harrach egyetért és a 14. nyugdíjat szorgalmazza

Harrach Péter, a Fidesz családpolitikai programszóvivője az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmaz: a Fidesz támogatja a mezőgazdasági nyugdíjszerű járadékosok ellátásának emelkedését, a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény és a 13. havi nyugdíj kiterjesztését, valamint a jubileumi juttatás bevezetését. Hozzáteszi azonban, hogy Gyurcsány Ferenc mai bejelentése sem erelheti el a figyelmet az idősek életét megkönnyítő, anyagi kiszolgáltatottságukat csökkentő 14. havi nyugdíj-kezdeményezéssel kapcsolatos elutasító kormányzati álláspontról.

Az MSZP-frakció szerint a Fidesz szavait tettei cáfolják. A párt képviselőcsoportja az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a 13. havi nyugdíjnak is csak utólag örül a Fidesz, ha rajta múlt volna, ma nem lenne 13. havi nyugdíj. A parlamenti jegyzőkönyvből ugyanis fehéren-feketén kiderül: ha a jobboldali párt szavazati döntöttek volna, az elkövetkező hetekben nem kapnák meg a járandóságukat a nyugdíjasok.