Orrtöréssel végződött az OCÖ elnökválasztása

2003.03.13. 18:07
Orr- és arccsonttöréssel került kórházba a kettészakadt OCÖ-elnökség egyik tagja, akit az elnökválasztáson alulmaradt szervezet képviselője vert meg. Horváth Aladár a CSZOSZ-re utalva kijelentette: politikai felelősség terheli az indulatok szítóit. Kövesi, a CSZOSZ elnöke szerint viszont a másik oldal szándékos provokációt követett el, saját képviselői verték egymást.
Mint ismert, szerdán egy tettlegességig fajuló ülésen Horváth Aladárt választották az önkormányzat elnökévé a Roma Parlament, és a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma képviselőinek szavazataival. A két szervezet vezetője korábban megegyezett arról, hogy az elnöki megbízatással gyakorlatilag megegyező, új ügyvezetői elnöki posztot Kolompár Orbán kapja meg. A Kövesi Vilmos vezetése alatt álló Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) kivonult a szavazásról.

Több napja elmérgesedett

A baloldali választási koalícióban résztvevő szervezetek között már a hét elején elmérgesedett a viszony. A gördülékenyen és botránymentesen lebonyolított képviselőválasztás után Kövesiék is bejelentették, hogy nem tekintik automatikusnak Horváth Aladár elnökké választását, és különjelöltet indítanak. A képviselői mandátumok ünnepélyes átvételét néhány órával követő szerdai választásra már két pártra szakadt az 53 fős testület, és kölcsönös vádaskodás kezdődött.

Az utcán folytatódott

A budapesti elnökválasztáson az utcai összetűzés két résztvevője már szembe került egymással, ám akkor a jelenlevők akkor elsimították a szóváltást. A választást követő reggelen azonban Kiskunhalason ismét összetalálkozott a sértett, Kolompár László, és a CSZOSZ elnökségi tagja, Rostás László. Kolompár Lászlót nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel, orr- és arccsonttöréssel kórházban ápolják.

Kétoldali provokáció

Az esetet Horváth Aladár olyan rendőrségi ügynek minősítette, amely miatt "politikai felelősség is terheli azokat, akik indulatok szításával, provokációval rombolják az új OCÖ-nek szavazott bizalmat". Kolompár Orbán viszont úgy vélekedett, hogy a feszültségek ellenére az új elnökség továbbra is hajlandó több bizottsági elnöki posztot felajánlani Kövesiéknek: "a helyeket fenntartjuk, nem szeretnénk, ha négy évig ellenzékben politizálna a CSZOSZ". Kövesi Vilmos viszont azt állítja, Rostás valóban szembe került Kolompárékkal, de nem volt tagja a CSZOSZ-nek, ezért az eset valójában "a másik oldal szándékos provokációja".