Verekedés miatt megrovást kapott egy OCÖ-vezető

2003.04.01. 14:18
Jogerősen megrovásban részesítette a Kiskunhalasi Városi Bíróság kedden Rostás Lászlót, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökségi tagját szándékos súlyos testi sértésért, amely az ítélet szerint túllépte a jogos védelem mértékét. Az ítéletet a vádlott és az ügyész egyaránt tudomásul vette.
A gyorsított eljárás során a sértett Kolompár László, az OCÖ alelnöke kijelentette, nem kívánja Rostás László megbüntetését, kettejük között helyreállt a korábbi jó kapcsolat.

A per során a bíróság figyelembe vette azt az orvosi szakvéleményt, amely szerint március 13-án Kolompár Lászlót olyan ütés érte, amelynek következtében az arccsontja a szemüreg felső falán eltörött, valamint azt a szakértői véleményt is, hogy ezt az ütést nagy valószínűséggel ökölcsapás okozta.

A tárgyalás folyamán kiderült, nem állja meg a helyét az az állítás, amelyet Kolompár László a nyomozás során, valamint sajtóbeli nyilatkozataiban hangoztatott, hogy tudniillik Rostás László telefonon találkozóra hívta, majd az APEH székháza előtt hátba támadta.

Az elnökségi alakuló ülésen haragudtak meg egymásra

Az ítélet indoklásában elhangzott: a sértett és a vádlott meghallgatása során bebizonyosodott, hogy mindkettőjüket az előző napi országos elnökségi alakuló ülésen történtek befolyásolták, amikor másnap, egy közös ismerősüknél történt véletlen találkozáskor, vitába keveredtek egymással.

Kolompár László elismerte, hogy az ott kialakult vitát verekedéssel akarta lezárni. Amikor pedig Rostás László távozni akart a lakásból, a sértett megérintette a vállát, amely érintést a vádlott támadásnak vélt, s jobb kézzel elhárította, majd bal kezével Kolompár László arcába ütött.

A bíróság úgy értékelte, hogy a vádlott ezzel túllépte a jogos védelem mértékét. Rostás László az utolsó szó jogán elmondta: a helyzetet, amely rá nem jellemző, s amelybe akaratán kívül került, mélyen megalázónak tartja, továbbá a politikai hadjárat, amelynek során személyét banditának állították be, eddigi, cigány vezetőként végzett munkáját tette tönkre.