Kolompár Orbán lett az OCÖ új elnöke

2007.03.31. 13:43
A megismételt választáson sem tudta megszerezni az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztét a Lungo Dromot vezető Farkas Flórián. A Fidesz országgyűlési képviselőjeként is ismert Farkas ezúttal 29:24 arányú szavazáson szenvedett vereséget Kolompár Orbántól, az OCÖ korábbi elnökétől. Kolompár szerint Farkasnak le kellene mondania parlamenti mandátumáról, míg Farkas szerint Kolompár kormányzati támogatással nyert.

Kolompár Orbán korábbi elnököt választotta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetőjének a szervezet közgyűlése szombati Budapesten tartott alakuló ülésén. Kolompár Orbánt 29 igen, 1 nem és 23 tartózkodó szavazat mellett választották elnöknek. A másik elnökjelölt, Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője 24 támogató szavazatot kapott.

Kozák János, az OCÖ előző, március 13-i alakuló közgyűlése által érvénytelenül megválasztott elnöke előzőleg közölte: nem kíván jelölt lenni és Kolompár Orbánt, az MCF vezetőjét jelöli az országos önkormányzat élére. Kolompár székfoglaló beszédében széles társadalmi összefogást hirdetett, és kijelentette: az országos önkormányzat közgyűlésének munkájában a Lungo Dromra és annak vezetőjére, Farkas Flóriánra is számít.

Hozzátette: a tizenegyből két elnökhelyettesi pozíciót ajánl fel a Lungo Drom számára, és azt szeretné, ha az egyik ilyen posztot Farkas Flórián foglalná el, és így a roma politikára eddig jellemző "sárdobálásnak" vessenek véget. "Ma nem Kolompár Orbán nyert, hanem a roma társadalom, és ez a nap üzenet minden cigány ember számára, hogy a roma politika bölcsebb lett" - mondta az OCÖ újraválasztott elnöke.

Farkas nem dolgozik együtt Kolompárral

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke azt mondta: az alakuló ülésen hozott döntések, így Kolompár Orbán elnökké választása nem a magyarországi cigányság, hanem a hatalom akaratát tükrözi. A Lungo Drom megnyerte a márciusi cigány kisebbségi választást, Kolompár Orbán a kormányzat segítségével lett elnök. A fideszes parlamenti képviselő semmilyen pozíciót nem kívánt elfogadni, mint mondta, frakciója "semmilyen formában nem kíván együtt dolgozni ezzel az országos önkormányzattal".

Az 53 fős testületben a márciusi elektori voksolás eredményeként a Lungo Drom kapott többséget, 28 képviselőt juttattak a grémiumba, míg az MCF választási szövetség 25 képviselővel rendelkezett.

A március 13-i alakuló ülésen azzal, hogy a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett Kozák Jánost jelölte elnöknek az MCF, a képviselő, és fia, ifj. Kozák János "átállásával" 27-26 arányban a Kolompár Orbán vezette szervezet felé billent a mérleg. A közigazgatási hivatal kedden úgy határozott, hogy az ülést törvénytelenül tartották meg, ezért megismételtették. A hét folyamán két újabb lungo dromos képviselő is az MCF táborát erősítette, így Gallyas István és Balogh Gusztáv képviselők "átállásával" 29 fősre duzzadt az MCF választási szövetség tábora.

Lukács Mihály, a Lungo Drom alelnöke a megismételtetett alakuló ülés kezdete előtt azt mondta: ellenzékként fognak dolgozni az országos önkormányzatban, a frakciójuk erős, és összetartó. Az alakuló közgyűlésen 11 elnökhelyettesi pozíció létesítéséről, és 14 bizottság létrehozásáról döntöttek. Az Országos Cigány Önkormányzat általános elnökhelyettese Kozák János lett, az elnökhelyettesek tanácsát majd ő vezeti az elkövetkezendő négy évben.

Kolompár új kihívásokról beszélt

Új helyzetben új kihívások elé néz az OCÖ, ezért új alapokra helyezik a romaügyet, mondta Kolompár a megismételtetett alakuló közgyűlését követően. "Nem az a fontos, hogy ki vezeti az országos önkormányzatot, hanem az, hogy ki akar valóban a cigányságért dolgozni" – jelentette ki az OCÖ elnöke.

Kolompár Orbán arra kérte Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, hogy mondjon le fideszes parlamenti mandátumáról, és az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlésében dolgozzon a cigányságért. "Amennyiben Farkas Flórián valóban pártok fölé helyezve próbálja képviselni a cigányságot, és komolyan gondolja a széles társadalmi összefogást, akkor megfogadja a tanácsomat" - mondta a második ciklusát kezdő roma vezető.

Farkas Flórián az alakuló ülést követően újságíróknak azt mondta: "biztos információink vannak arról, hogy képviselőket bezárva tartottak családostul éjszaka". Mobiltelefonjaikat kikapcsoltatták, elérni őket nem lehetett - tette hozzá a Lungo Drom elnöke, aki további részleteket nem kívánt elárulni.

Farkas Flórián azt mondta, a kormányzati támogatással szemben a Lungo Drom nem bírta az elnöki széket elvinni. Véleménye szerint amennyiben titkosan szavaznak az elnök személyét illetően, akkor az elektori döntéseknek megfelelően őt választották volna az országos önkormányzat élére. Farkas Flórián úgy fogalmazott: a kormányzat akarata továbbra is az OCÖ tehetetlensége és semmittevése, könnyebb két-három embert megfizetni, mint a nyolcszázezres cigányság helyzetének javításáért tenni.

A Lungo Drom elnöke szerint a megválasztott OCÖ-vezetés alkalmatlan a feladatok ellátásra. Mint mondta, nem lát lehetőséget korrekt együttműködésre, csak akkor, ha az önkormányzat vezetésével tárgyalnak ennek feltételeiről.