Egy nemzeti egészségbiztosítóban gondolkodik a Fidesz

2007.09.24. 15:45
Egy nemzeti egészségbiztosító, országgyűlés által elszámoltatható elnök, kötelező, jövedelemarányos befizetés - ezeket az elemeket tartalmazza a Fidesz most elkészült nemzeti egészségbiztosítási koncepciója. Az anyagot társadalmi vita után ősszel a parlament elé terjeszti a Fidesz - jelentette be Mikola István. Az Index szerette volna részletesen is megismerni a koncepciót, de az anyag egyelőre nem olvasható.

A legnagyobb ellenzéki párt elképzelései szerint megmaradna a nemzeti kockázatközösség: mindenki kötelezően tagja lenne az egészségbiztosításnak és jövedelemarányos járulékfizetés lesz.

Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke kitért arra is, hogy a pénztár közvetlenül az Országgyűlésnek tartozna beszámolási kötelezettséggel, a felügyelő tanácsot szintén a Ház választaná, az elnök pedig interpellálható lenne.

Az Index szerette volna részletesen is megismerni a koncepciót, de a Fidesz sajtóirodája kérésünkre nem tudta elküldeni az anyagot. Mint közölték, a végleges változathoz még párton belüli egyeztetésekre van szükség, a koncepciót csak ezután bocsátják társadalmi vitára és teszik közzé.

Az ellenzéki politikus azt kérte a kormányzó pártoktól, hogy ne folytassák a jelenleg zajló "méltatlan" vitát az egészségbiztosítási rendszerről. A Fidesz-koncepcióval kapcsolatban úgy fogalmazott: azt reméli, az valódi alternatívát kínál majd a jelenlegi, "egyértelműen csődbe jutott" több-biztosítós rendszerrel szemben.

Mikola István hozzátette: a tervezethez szeretnének megnyerni a szakmailag felkészült, szociális értékek mellett elkötelezett szocialista és szabad demokrata politikusokat is.

Nem lehet elvtelen kompromisszumokat kötni tízmillió ember "feje felett", ha mégis, akkor az a rendszer működésképtelen lesz - közölte Mikola István, az MSZP és az SZDSZ biztosítási rendszerére utalva. Hozzátette: úgy látja, zsákutcába jutott a két párt tárgyalása a témában, ezért nem érzi későnek, hogy ősszel terjesztik be a saját egészségbiztosítási programjukat a parlament elé.