Gyurcsány veszélyes manőverbe kezdett

2008.03.30. 23:21
Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc a koalíció újragondolásáról beszélt az MSZP szombati pártértekezletén.
  • Bejelentette, hogy le akarja váltani az SZDSZ-es egészségügyi minisztert, Horváth Ágnest.
  • Ezt március 31-én, hétfőn reggel személyesen is közölte Horváthtal, akit április 30-i hatállyal felmentett tisztségéből.
  • Az SZDSZ elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány döntését. Teljesen megbíznak Horváth Ágnesben.
  • Az SZDSZ-ben többen Gyurcsány fejét követelik, hivatalos álláspont csak hétfőn várható.

Április 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert Gyurcsány Ferenc. A kormányfő már szombaton bejelentette, hogy megválik Horváthtól, ezzel magára haragította az SZDSZ-t.

Pedig az egész jelentéktelen kibeszélőshow-nak indult, de akár koalíciós szakítást is eredményező feszültséget okozhat a szocialisták szombati pártértekezlete. A 2500 fős gyűlést eredetileg azért hívták össze, hogy megvitassák és elfogadják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök új politikáját, de a csúnyán elbukott népszavazás, az azóta felgyülemlett sérelmek és az újabb tervek felülírták a menetrendet.

Gyurcsány a bárszéken, képek a pártértekezletről

Gyurcsány Ferenc a több mint egy órás, Török Gábor politikai elemző szerint meglehetősen frusztrált beszédében sok mindenről beszélt. (A teljes beszéd itt érhető el >>>.) Kitért a baloldal előtt álló kihívásokra, önkritikát gyakorolt, aztán kiosztotta az ellenzéket, a sajtót és az értelmiséget. Majd - a szocialisták SZDSZ-ellenességét meglovagolva - nagy sikerrel elkezdte az MSZP koalíciós partnerét szapulni. Azt üzente a szabad demokratáknak, hogy ne hordják annyira magasan az orrukat, és szálljanak le a magas lóról. Arról is beszélt, hogy nem a reformpolitikával van baj, hanem a "reformkioktatással, a reformgőggel és a reformblablával". Megüzente, hogy a koalícióval nem lehet játszani, nem lehet vele zsarolni. „A koalíciós megállapodás és a koalíciós együttműködés nem szentírás” – fejtegette, majd hozzátette, két év után azt gondolja, újra kell gondolni a koalíciót.

Kirúgta Horváth Ágnest

Végül bejelentette, új minisztert akar a szabad demokrata vezetésű egészségügyi tárca élére, akit közös jelöléssel kell kiválasztani. Gyorsan hozzátette, ez nem a 2004-es helyzet, amikor Medgyessy Péter akkori miniszterelnök belebukott abba, hogy az SZDSZ-es Csillag István gazdasági minisztert a szabad demokraták egyetértése nélkül akarta leváltani. Kétszer nem lehet ugyanabba folyóba belelépni, mondta Gyurcsány. Pedig mások szerint belelépett. A miniszterelnök azt is megjegyezte, döntését közölte Kóka János szabad demokrata pártelnökkel és Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel is, akik érthető okokból nem voltak boldogok a döntéstől.

És tényleg nem voltak azok. Nem sokkal Gyurcsány beszéde után az SZDSZ közleményt adott ki, eszerint elfogadhatatlannak tartják a kormányfő döntését, teljes a bizalmuk Horváth Ágnes iránt, és hétfőre összevont frakció- és ügyvivői ülést hívtak össze a helyzet értékelésére. Addig hivatalosan egyik SZDSZ-es vezető sem akart bővebben nyilatkozni a lehetőségekről, név nélkül viszont már többen azt mondták, mentálisan alkalmatlannak tartják Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki posztra.

Mi történhet?

Azt is mondták, hogy Horváth Ágnes egyeztetés nélküli menesztésének bejelentése súlyosan sérti a koalíciós szerződést, ezért egyre inkább úgy gondolják, nem tudnak együttműködni a miniszterelnökkel. Márpedig a koalíciós többség az SZDSZ-en múlik, és a koalíciós szakításra több szempontból is kitűnő az alkalom.

Persze az SZDSZ többször fenyegetőzött már a szakítással, erre is utalhatott Gyurcsány a beszédében, de most több ok, például a reformok újbóli felpuhítása miatt is komolyabbnak tűnik a kiválási szándék. Hivatalosan valószínűleg csak hétfő este derül ki, mit akarnak a szabad demokraták, annak kicsi az esélye, hogy elfogadják Gyurcsány egyoldalú minisztercserés javaslatát. Horváth Ágnes hétfőn kora reggel Gyurcsány Ferenchez hivatalos.

Sokan azt valószínűsítik, hogy lehűlnek a kedélyek, és majd szépen megbeszélik, hogy hogyan tovább. Akár tárcacserék is megoldhatják a jelenlegi konfliktust.

Orbán nevet a végén?

Mégis valószínűbb, hogy az SZDSZ ultimátumot ad az MSZP-nek: vagy keresnek egy új miniszterelnököt, vagy vége a közös kormányzásnak. Az előbbiben a megegyezést nehezítené, hogy az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc az elnöke, így elvileg vele (is) kellene tárgyalniuk arról, hogy ne maradjon miniszterelnök. Márpedig Gyurcsány önkéntes lemondására nincs sok esély. Egy másik forgatókönyv szerint az MSZP kisebbségben, külső támogatással kormányozna, ami jelentős veszélyt is rejthet, mert ha nem tudják időről időre biztosítani – akár az SZDSZ, akár az MDF támogatásával - a parlamenti többséget, előrehozott választások lehetnek. Ez a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján kétharmados Fidesz-többséggel is végződhet. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint pont erre lenne szükség.