Nem bírják tovább a települések

2003.09.25. 08:06
Ha tovább csökken a normatív támogatás, tüntetéshullámot indíthatnak az önkormányzatok - állítja Dióssy László, a legnagyobb magyarországi önkormányzati érdekvédelmi szervezet elnöke, aki arra kérte a belügyminisztert, hogy a legégetőbb gondok megoldása érdekében a költségvetés tervezetét 15-20 milliárd forinttal toldják meg.
E mostani nem a megszokott költségvetési huzakodás a kormány és az önkormányzatok között, most elpattanhat a húr - nyilatkozta a Népszabadságnak a legnagyobb magyarországi önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a TÖOSZ elnöke, aki nem tartotta kizártnak azt sem, hogy ha a költségvetési sarokszámok nem változnak, a végsőkig elkeseredett s helyzetüket kilátástalannak érző települések demonstratív akciókat tartanak majd például úgy, hogy az okmányirodát hetente csak egy alkalommal nyitják ki.

Még a normatív támogatások is csökkenek

A Népszabadság csütörtöki számában idézi a TÖOSZ elnökét, aki azt állítja, hogy a rendszerváltás óta példátlan módon még a normatív támogatások is csökkennek. Például az általános iskolai oktatás támogatását szolgáló normatíva diákonként egy-kétezer forinttal lehet kevesebb, mint az idén.

A kormány a várható áremelések és az áfa-kulcsok változásának hatását sem kompenzálja, mert a dologi kiadásokra egyetlen fillér többlet sem lesz. Minderről a TÖOSZ rendkívüli elnökségi ülésén is tárgyalnak majd. Dióssy László álláspontja szerint egyébként legalább 15-20 milliárd forint plusztámogatásra volna szükségük a településeknek.

Dióssy szerdán találkozott Lamperth Mónika belügyminiszterrel, és azt kérte, hogy a költségvetés tervezetét legalább 15-20 milliárd forinttal toldják meg, ami a legégetőbb gondok megoldásához valamelyes segítséget jelenthet.