Szélsőségesek az ünnep megzavarására készülnek

2007.10.16. 16:29
Budapestre 103 rendezvényt jelentettek be az október 23-i ünnep idejére, de a rendőrség békés ünnepre számít. A nemzebiztonsági kabinet viszont úgy tudja, szélsőségesek akarják megzavarni az ünnepet.

A szélsőséges csoportok, köztük neofasiszta szervezetek, valamint a sporttelepekről ismert notórius zavarkeltők - akik közül többnek priusza van - a tavalyihoz hasonlóan idén is a nemzeti ünnep és a polgárok pihenőnapjainak a megzavarására törekszenek, derül ki a Nemzetbiztonsági Kabinet kedd délutáni közléséből.

A kormány nemzetbiztonsági kabinetje kedden Szilvásy György a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elnökletével ülésezett; a megbeszélésen áttekintették a következő időszak biztonsági helyzetét azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges csoportok október 23-án, valamint azt megelőző és azt követő napokban az ünnep megzavarására készülnek.

Tavaly az Erzsébet hídnál

A megbeszélésen elhangzott: a szélsőséges szervezetek látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek, de terveiket az NBH és a rendőri szervek ismerik és - ahogy az a kabinet ülésén elhangzott - elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy - élve törvényes felhatalmazásukkal -, megakadályozzák ezeket a terveket és biztosítsák a közrendet.

A tájékoztatás szerint Szilvásy György miniszter az ülés végeztével azt mondta: "a törvényesség követelményeinek mindenben precízen eleget téve, és egymással együttműködve a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendvédelmi szervek készen állnak arra, hogy megvédjék a hivatásos zavarkeltőktől az ünnep méltóságát és a közrendet".

"A tavalyihoz hasonló incidensek elkerüléséhez természetesen szükség van arra, hogy a bejelentett rendezvények szervezői és résztvevői együttműködjenek a rendfenntartó szervekkel" - Mondta Szilvássy György.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedd délután az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azt mondta, a rendőrség méltóságteljes október 23-i ünneplésre készül.

A rendőrfőkapitány kitért arra, hogy eddig 103 rendezvényt jelentettek be a fővárosban október 21-22-23-ra, ezek közül a kormányzati épületek előtti demonstrációkat tiltották meg (ezt a Magyar Nemzeti Bizottság szervezte volna). "Nem akarunk túlzott rendőri jelenlétet a megemlékezéseken, de kellő tartalék erő áll rendelkezésre, ha beavatkozásra van szükség" - mondta Bencze József.