Hiller István

2006.06.02. 10:10

Sopronban született 1964-ben. 1988-ban szerzett történelem-latin szakos diplomát az ELTE-n, másfél év múlva már doktorált is. Az ELTE Középkori és Koraújkori Magyar Történeti Tanszékén diplomáciatörténetet tanított és az egyetemi docensi fokozatig vitte. 1996-ban PhD tudományos fokozatot szerzett a Politikai információs csatornák és döntési mechanizmus című disszertációjával. 1999-ben az "Az év oktatójává" választották az egyetemen.

Tizenkilenc évesen belépett az MSZMP-be, 1989-ben az MSZP belvárosi szervezetének alapítója. A pártkarrier különböző állomásai (budapesti választmány vezetője, országos választmány alelnöke, országos elnökség tagja) után 2002-től egy évig az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára, majd Medgyessy kormányátalakításával a kultuszminiszteri székbe emelkedik.

2004 októberében megválasztják az MSZP elnökévé, így a miniszteri tárcát 2005 februárjában elhagyja, s főállásban a párt vezetésének szenteli energiáit. 2002-ben és 2006-ban is már az első fordulóban bejutott az Országgyűlésbe a pesterzsébet-soroksári egyéni választókerületből. Jó tudni róla, hogy kedveli a krémest és hogy az állatkertben örökbefogadott egy majmot. Felsőfokon uralja a német, a latin és az ógörög nyelvet, angolul társalgási szinten beszél, olaszul középfokon. Nős, egy 16 és egy 14 éves fia van.

Legfőbb kihívások

  • Végigverekedni az utólagos képzési hozzájárulásnak nevezett tandíjat a hallgatók, sőt egyes egyetemi vezetők ellenállásán
  • Valószínűleg néhány utcai tüntetésen is emlegetni fogják a nevét
  • Nem lesz könnyű meccs a tanárok kötelező óraszámának megemelése sem, a szakszervezetek emiatt is forró nyarat ígérnek
  • Tartania kell a hátát azért is, hogy várhatóan újabb iskolákat kell bezárni, illetve összevonni másokkal

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Magyar Bálinttal már akkor sem volt igazán felhőtlen a viszonya, amikor az Oktatási Minisztériumban egy folyosó két végén ültek. Az oktatási tárca most kimondottan azért került szocialista kézbe, hogy az utóbbi négy év hektikus reformjai helyett a nyugodtabb építkezés korszaka következzen. A kormányprogramban megfogalmazott tervek azonban nem feltétlenül nyugodt időszakot előlegeznek meg. Hiller feladata lesz, hogy a mérleget egyensúlyban tartsa. Ha nem sikerül neki, nagy bukta lesz, a szocialisták ugyanis 16 év után most először akarnak bizonyítani az oktatásban.

Kinek az embere?

A szociáldemokrácia embere, és ebben Gyurcsány Ferencben jó partnerre talált. A párton belül nem volt mindig egyértelmű az elfogadottsága, különösen a 2005-ben elveszített államfőválasztás után.

Ő mondta

"Nem azt kell mondani egy országban, hogy nem megy, hogy nem sikerülhet, hogy szomorúság, hogy nincsen remény, hogy kilátástalanság. Épp ellenkezőleg, nézzenek körül, igenis egy ilyen tehetséges országgal, ilyen emberekkel meg lehet forgatni a világot, egy olyan kormánnyal, amely képes egyről kettőre jutni, amelyik ha akar, akkor tud harcolni Blairrel, aki eljött hozzánk, hogy támogasson és elhozza az európai uniós lehetőségeket, pénzeket, és hogy ha kell, akkor Moszkvába megy és hazahozza a sárospataki könyveket. Ez a nemzeti politika, ez az amit meg lehet csinálni". Hallgassa meg felvételről is! (SYMA-csarnok, az MSZP regionális fejlesztési programjait bemutató rendezvény, 2006. február 26.)

"A Fidesz depressziókampánya megbukott. Az álmok álmodóinak jó éjszakát kívánunk, amíg mi felépítjük az új Magyarországot." (MTI, 2006. április 18.)

"Igenekből lehet országot építeni. (_) Én tavasszal virágillatot szeretnék érezni és nem lőporszagot." (Az MSZP nőtagozatának nőnapi ünnepsége, 2006 március 12.)

"Orbán Viktor a szó, Mikola István a szándék."(Lakossági fórum Kaposváron)

A lakótelepeken élők "vannak, akiknek panelprolik, nekünk olyan barátaink, akik hagyományosan támogatnak minket, olyanok, akiért felelősséget érzünk, olyanok, akikért tenni akarunk, és arra kérjük a kormányt, hogy intézkedéseivel, terveivel és a tervek megvalósításával az ismert problémákon enyhítsenek" (Sajtótájékoztató, MTI, 2005.05.27.)

"Mi megszoktuk, hogy őszintén beszélünk, kivált így egymás között. Nos mondom, itt is: nyerni akarunk, és együtt győzni is fogunk" (Pesterzsébeti kampánygyűlés 2006.04.06)

Számítógépes módon bementek egy számítógépbe és elvittek 2912 dokumentumot. Ezt se felejtsék el, amikor április 9-én eljönnek szavazni az MSZP-re. (Kampánygyűlés Soroksáron, Index, 2006. február 16.)

A Fidesznél zavar van, "elszakadt a cérna. Nincsenek állító mondatok, csak durvaság. Rombolást látok, rombolási szándékot, és nem látom a szakmai alternatívát". (MTV Napkelte, 2005. szeptember 14.)

Magyarországon két politikai kultúra és gyakorlat küzd egymással, "a karám Magyarország és a szabad Magyarország" (Sajtótájékoztató, 2005. június 13.)

"Azok a gyermekek, akik a rendszerváltozás idején születtek, ma nemhogy írnak és olvasnak, hanem Interneten rendelik a remélhetően FiB-ISZ-es pólójukat" (A FIB kongresszusán, 2004.12.11.)