Az olajügyek iratainak nagy részét megsemmisítették

2007.06.27. 17:29
Munkacsoportot hozott létre Szilvásy György kancelláriaminiszter, leendő titokminiszter, hogy megvizsgálja a mintegy 80 ezer oldalnyi olajügyekkel foglalkozó anyagot, és ahol az indokolt, felülvizsgálja az iratok titkosítását. Az olajügyek iratainak nagy részét megsemmisítették.

A kormány határozott szándéka, hogy az olajügyekben minden olyan információt nyilvánosságra hozzon, amit csak lehet. Ebben az egyedüli szempont csakis a szakmaiság - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő, aki bejelentette, hogy Szilvásy György leendő titokminiszter munkacsoportot hozott létre, hogy megvizsgálja a mintegy 80 ezer oldalnyi olajügyekkel foglalkozó anyagot.

Mint elhangzott, a mintegy 80 ezer oldalnyi dokumentumot alapvetően az Orbán-kormány idején minősítették titkossá. "Azt már most lehet tudni, hogy vannak olyan iratok, amelyeknél az is kérdéses, jogos volt-e a döntés. Az azonban fontos, hogy továbbra is védelmet élvezzenek például azok a bűnüldözők, akik fedett rendőrtisztként, vagy ügynökként épültek be bűnözői csoportokba" - közölte a kormányszóvivő.

Jó részét valakik megsemmisítették

Budai Bernadett kitért arra, hogy a létrejött munkacsoportban valamennyi titokgazda képviselteti magát: a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a Pénzügyminisztérium, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

A szóvivő tájékoztatása szerint a munkacsoport csütörtökön ül össze először, a testület munkáját a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának vezetője irányítja. A munka valószínűleg több hétig tart majd. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy az iratok egy része megsemmisült, Budai Bernadett azt mondta, a rendelkezésre álló információk szerint 1998 és 2002 között jelentős mennyiségű iratot semmisítettek meg, de azt még nem tudják, ki és miért.

Az olajügyeket azután vették elő, hogy a múlt héten egy újságírót, aki a témában fimet forgat, brutálisan összevertek. Bővebben >>>