Aláírásokat gyűjt a Fidesz az olimpia megrendezéséért

2002.01.17. 12:54
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének szánja a Fidesz azokat az aláírásokat, melyeket a 2012-es nyári olimpia magyarországi megrendezése érdekében gyűjt össze március 9-ig. Az MSZP népszavazást tartana az olimpia megrendezéséről, mert "ott azok véleményét is kikérhetnék, akikére a kormány nem kíváncsi". Az MSZP mindazonáltal támogatja a fideszes kezdeményezést.
A Fidesz - Magyar Polgári Párt péntektől aláírásgyűjtési akciót indít a 2012-es olimpia magyarországi megrendezése érdekében - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán. A pártelnök elmondta, hogy a Fidesz helyi szervezeteinek képviselői - neves sportolókkal karöltve - Budapest számos pontján várják a csatlakozni vágyókat, a jövő hét elejétől pedig az ország több más városában is megkezdődik az akciót.

Átadják a NOB elnökének

A Fidesz az összegyűlt aláírásokat Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság március 9-én Magyarországra látogató elnökének kívánja átadni. Jacques Rogge korábban a Mediterrán játékok honlapján a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezéséről kapcsolatban elmondta, hogy a legerősebb pályázatot várhatóan az európai országok közül a franciák, az olaszok, a németek, az angolok, valamint az oroszok fogják benyújtani. Magyarországot meg sem említette.

Olimpia: gyorsítópálya

Pokorni emlékeztetett arra, hogy Magyarország több ízben foglalkozott már komolyan az olimpia megrendezésének gondolatával. Mint mondta, egy olimpia nemcsak a sport, hanem a kultúra területén is fontos esemény és jelentős gazdasági vállalkozás. Véleménye szerint egy olimpia megrendezése egyfajta gyorsítópályára helyezné Magyarországot az EU-csatlakozást követő első években.

A 2012-es olimpia rendezése kapcsán 2005-ben van az első erőpróba, ekkor választják ki ugyanis a jelentkezők közül az öt kandidáló országot. Pokorni Zoltán jelezte, hogy az ifjúsági tárcánál a jövő héten bontanak tendert, hogy kiválasszák azt a konzorciumot, amely az olimpiai pályázatot előkészítheti. A pártelnök becslése szerint az olimpia megrendezéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokhoz 2000-2500 milliárd forintra van szükség.

A németek is pályáznak

Hamburg többek között azzal próbálja riválisait megelőzni a 2012-es olimpiáért folyó harcban, hogy a versenyek 90 százalékát a város szívében, azaz 10 km-es körzetben rendezné meg. A tervek szerint az ötkarikás központot a kikötőben alakítanák ki, és az olimpiai falu, az uszoda, a stadion, valamint egy 20 ezer férőhelyes csarnok is itt épülne meg.

Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Stuttgart is jelezte, hogy 10 év múlva otthont adna a játékoknak. A Német Olimpiai Bizottság (DOK) 2003 áprilisában határoz arról, hogy melyik várost támogatja.

Az MSZP népszavazást tartana, de támogatja a Fidesz akcióját

A Magyar Szocialista Párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje felkéri az MSZP tagjait, szavazóit és szimpatizánsait, hogy aláírásukkal támogassák a budapesti olimpia megrendezésére vonatkozó kezdeményezést. Az MSZP álláspontja szerint az olimpia megrendezéséről népszavazással kell dönteni. A népszavazás keretében azok is véleményt nyilváníthatnának, akik nem kívánják kivenni részüket közös áldozatvállalásból és akiknek véleményére a mostani kezdeményezés nem kíváncsi - olvasható Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt és Kovács László pártelnök közös közleményében.

Az MSZP politikusai azt vallják, hogy az olimpia megrendezésének álma csak a nemzet egészének, az ország városainak és régióinak összefogásával válhat valósággá - hangsúlyozzák az MSZP-s politikusok. Szerintük az álmodozást ébredés követi. Felelős politikusok dolga ezért mindenekelőtt a lehetőségek és az elvégzendő feladatok számbavétele. Ezt szolgálná a megvalósíthatósági tanulmány mielőbbi elkészítése. Ahhoz, hogy Budapest 2012-ben olimpiát rendezhessen, jelentős közlekedési beruházások szükségesek. Az építést már 2002-ben meg kell kezdeni, sajnálatos, hogy a kormány erre nem különített el forrásokat az idei költségvetésben. A mulasztások pótlása a következő kormány feladata.

Az MSZP és a következő szocialista kormány vezetője az ország, Budapest és az olimpia sikeres megrendezése érdekében vállalja, hogy megszünteti a jelenlegi hatalom által mesterségesen generált szembenállást a fővárosi önkormányzat és a kormány között. Győzelmük esetére azt ígérik, hogy "nyugalmat és kiszámítható viszonyokat teremtenek a sportszervezetek és a kormány viszonyában, folytatják és befejezik a 4-es metró építését. A közúthálózatot és a parkolás-fejlesztést is támogatnák.

Az ISM és a gazdasági élet vezetőinek olimpiai felhívása
A magyar gazdasági szféra tizenkét vezető szereplője, valamint egy egyetemi tanár és egy országgyűlési képviselő fényképével szerdán hirdetésként több lapban is megjelent az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) olimpiai felhívása, melyben az aláírók társadalmi összefogást szorgalmaznak az ötkarikás olimpiai játékok 2012-es magyarországi megrendezéséért.

Az aláírók álláspontja szerint "Magyarországnak minden esélye megvan arra", hogy tíz év múlva olyan gazdasági fejlettségi szintre kerüljön, mint Spanyolország, amely 1992-ben rendezett olimpiát, vagy mint Görögország, amely 2004-ben tarthatja meg a nyári ötkarikás játékokat.

Deutsch Tamás miniszter - aki egyben az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottságának is elnöke - közlése szerint a többi közt Magyar Nemzetben, a Népszabadságban és a Metró újságban közzétett felhívást a következő hetekben várhatóan még több hasonló "társadalmi célú hirdetés" követi majd, emellett az olimpia támogatását célzó programjaik megjelennek majd a rádiókban és a televíziókban is. Elmondták azt is, hogy a hirdetés megjelentetésének mintegy 28,5 millió forintos költségeit teljes egészében a tárca állja.