Majtényi az egyik ombudsmanjelölt

2007.05.23. 11:19
Az államfő Majtényi Lászlót és Kállai Ernőt jelöli a két megüresedő ombudsmani posztra.
A két jelölt

Majtényi László 1950-ben született Budapesten. Jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Pécsi Tudományegyetem docense. Három gyermeke és négy unokája van, felesége legfelsőbb bírósági bíró.

Kállai Ernő 1969-ben született Budapesten. Történelem szakos tanár, jogász, az Apor Vilmos Katolikus főiskola intézetvezető főiskolai docense, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos kutatója.

Sólyom László köztársasági elnök Majtényi László volt adatvédelmi biztost, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetőjét jelöli általános országgyűlési biztosnak. Az államfő szerdán bejelentette, Kállai Ernő társadalomkutatót, az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének munkatársát szeretné Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman helyén látni.

A köztársasági elnök döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, a Magyar Országgyűlés elnökét is. Az államfő a Sándor-palotában egyúttal fogadta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, akiknek bemutatta a két jelöltet.

A megbeszélés után Lendvai Ildikó (MSZP) nyilatkozott arról, hogy a frakcióvezetők megvitatják a jelölteket képviselőcsoportjaikkal, és két héten belül kialakítják véleményüket. (Korábban a szocialisták fúrták meg, hogy Majtényi László az SZDSZ javaslatárs alkotmánybíró legyen.)

Arra a kérdésre, hogy miért Lendvai tolmácsolta a többi frakcióvezető véleményét is, Navracsics Tibor (Fidesz) úgy reagált: Mert a szocialista szóvivők mindig beválnak.

Gusztos: Jók a jelöltek

Gusztos Péter az MTI-nek elmondta: az SZDSZ-frakció következő, keddi ülésén alakítja ki álláspontját az ombudsman-jelöltekről. Személyes véleményét ismertetve elmondta: kiváló jelölteket mutatott be az államfő, akinek döntését bátor lépésnek tartja. Majtényi László korábbi tevékenységével bizonyította, hogy karakán, önálló, a pártpolitika szempontjait figyelmen kívül hagyó ombudsman lehet. Kállai Ernő esetében pedig jót tehet a magyar közéletnek, ha egy két diplomás, tudományos felkészültségű, roma származású ember töltheti be a kisebbségi ombudsmani tisztséget - értékelte a jelölteket a szabad demokrata képviselő. Hozzátette: a frakciószavazáskor támogatni fogja a jelölteket.

A négy országgyűlési biztos hatéves mandátuma 2007-ben lejár. Lenkovics Barnabást, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát április 21-től alkotmánybíróvá választották, így ő lemondott tisztségéről.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese júniusig marad hivatalában. Ezt a posztot azonban megszüntetik, helyette tervezik létrehozni a jövő nemzedéke ombudsman posztját.

Szintén júniusig szól Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának mandátuma. Kaltenbach Jenőt egyszer már újraválasztották, ezért őt nem lehet ismét jelölni.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos mandátuma 2007 decemberében ér véget, így erről a jelölésről később dönt a köztársasági elnök.

Ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választ, kétharmados többséggel. Sólyom Lászlót bírálták amiatt, hogy az ombudsmanok jelöléséről nem egyeztetett a pártokkal, korábban ugyanis ez volt a gyakorlat.

A kisebbségek mást jelöltek

Az Országos Bolgár Önkormányzat szerdán közleményben tudatta, hogy előző nap az államfőnek a 13 kisebbség közül 12 kisebbségi vezető Szalayné dr. Sándor Erzsébetet, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara jelenlegi dékánját ajánlotta az államfő figyelmébe, ugyanakkor a a legnagyobb hazai kisebbség a roma önkormányzat nem állt a kisebbségek jelöltje mögé. A bolgárok közleménye szerint 12 országos önkormányzat alkalmasnak tartaná a dékánt a poszt betöltésére.