Majtényiből biztos nem lesz ombudsman

2007.06.04. 11:42
Nincs esélye a megválasztáshoz szükséges kétharmados többségre Majtényi László ombudsmanjelölnek, mivel a Fidesz nem támogatja. A szocialisták körében is voltak kifogások, de a frakció mindkét jelöltet megszavazza.

Kállai Ernő

A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja Kállai Ernő kisebbségi ombudsmani jelöltségét. "Majtényi László jelölését a frakciószövetség nem támogatja, mert Majtényi a képviselők álláspontja szerint nem felel meg a tisztség betöltéséhez szükséges egyik legfontosabb feltételnek: a pártatlanság követelményének" - áll a Fidesz hétfői közleményében.

Ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés titkos szavazáson, kétharmados többséggel választ. A Fidesz ellenkezése miatt viszont Majtényinak ezt nincs esélye elérni. Sólyom Lászlót bírálták amiatt, hogy az ombudsmanok jelöléséről nem egyeztetett a pártokkal, korábban ugyanis ez volt a gyakorlat.

Sólyom László köztársasági elnök május 23-án jelentette be, hogy Majtényi László volt adatvédelmi biztost, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetőjét jelöli általános országgyűlési biztosnak. Az államfő Kállai Ernő társadalomkutatót, az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének munkatársát szeretné Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman helyén látni.


Majtényi László

Sólyom a bejelentéskor azt mondta, "olyan jelölteket kell állítania a köztársasági elnöknek, akikben az emberek eddigi munkásságuk alapján feltétlenül megbízhatnak. Akiknél fel sem merülhet a politikai részrehajlás, hogy valamelyik pártnak dolgoznak, vagy egy párt ellen dolgoznak. Akiknek pártatlansága annál is inkább hihető mindenki számára, mert pályájuk során nem kötődtek egyetlen politikai párthoz sem. (...) Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy sikerült ilyen jelölteket találnom."

A jelölés bejelentése után a pártok két hetes gondolkodási időt kértek. Az MSZP és az SZDSZ mindkét jelöltet támogatja. A két jelöltet a képviselőcsoport túlnyomó többsége támogatta, és a frakció ennek szellemében fog részt venni a titkos szavazáson, jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a két jelölt támogatásáról voltak viták. Kállai Ernővel kapcsolatban az vetődött fel, hogy a 12 kisebbségi önkormányzat kifogásolta, nem egyeztetett velük sem az államfő a jelöltről - közölte a politikus. Majtényi Lászlót szakmailag és emberileg egyaránt felkészült jelöltnek tartja a frakció, voltak azonban, akik úgy gondolták, hogy személyes okok miatt nem támogatják, de ez nem a frakció álláspontja, közölte Mesterházy Attila.