Október 1-jén lehetnek az önkormányzati választások

2006.06.08. 09:31
A lehető legkorábbi időpontra írja ki az önkormányzati választásokat Sólyom László. A köztársasági elnök az '56-os évforduló politikamentességét szeretné biztosítani.

Október 1-jére írhatja ki az önkormányzati választásokat Sólyom László államfő, írja a Népszabadság. A köztársasági elnök szerdán az MTV Az Este című háttérműsorában mondta, hogy a törvény biztosította legkorábbi időpontra szeretné kiírni az egyfordulós választást.

A törvény rendelkezései szerint az önkormányzati választást leghamarabb októberben tarthatják. A hónap első napja vasárnap, így tökéletesen megfelel a köztársasági elnök elképzeléseinek, véli a Népszabadság.

A napilap értesülései szerint Sólyom a korai választással az 1956-os forradalom 50. évfordulóját akarta politikamentessé tenni. Sólyom március 15-én még nem óvakodott a politikusi megnyilvánulásoktól, nem fogott kezet a kommunista rendszerben magas funkciót betöltő, állami kitüntetésben részesülő Fekete Jánossal. "Ma már kezet nyújtanék" - nyilatkozta Sólyom az Estének.

Igaz, a köztársasági elnök továbbra is kitart amellett, hogy fontos elvi kérdés az, hogy ki lehet-e tüntetni olyanokat, akik "egy másik rendszer" támogatói voltak.