Tisztességtelen MSZP, gyűlölködő Fidesz

2007.12.06. 11:16
Bár az emberekben általános a bizalmatlanság a pártokkal szemben, a kormányoldal pártjainak hitelvesztése sokkal drámaibb, mint az ellenzéki erőké - derül ki a Political Capital Institute és a Capital Research Piackutató Intézet közös pártimázs vizsgálatából. Az elemzés szerint az MSZP tisztességtelen, de sikeres pártként, a Fidesz pedig dinamikus és agresszív, de gyűlölködő szervezetként jelenik meg a választók szemében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kormányoldal pártjainak hitelvesztése sokkal drámaibb, mint az ellenzékieké, amelyeket tisztességesebbnek tart a közvélemény. A kutatást október 6. és 15. között készítettek 800 fős reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel.

A választók fejében a két koalíciós párt tevékenysége nem különül el élesen, míg a KDNP imázsát alacsony ismertsége miatt nem mérték. Az elemzés szerint az MSZP tisztességtelen, de sikeres politikai szervezetként, a Fidesz pedig dinamikus és agresszív, de gyűlölködő pártként jelenik meg a választók szemében.

A kutatás szerint a szocialista párt neve a választók szemében leginkább a tisztességtelenséggel kapcsolódik össze. A párthoz leggyakrabban társított tulajdonságok az ígérgető, amelyet 77 százalék, a korrupt, amelyet 70 százalék, és a hazug, amelyet a választók 68 százaléka kapcsolt az MSZP-hez. Az MSZP-nek egy szempontból van előnye: többen tartják az MSZP-ről, hogy győztes

A közvélemény szerint a Fidesztől sem idegen a nagyotmondás: a választók 58 százaléka a nagyobbik ellenzéki pártot is ígérgetőnek tartja. Sokkal kevesebben tartják ugyanakkor a Fideszről, hogy hazug (43 százalék), és hogy korrupt (42 százalék), mint a szocialista pártról. Az adatok szerint a legnagyobb ellenzéki pártról a választók több mint fele gondolja, hogy gyűlölködő és agresszív.

A Fidesz saját szavazói szerint dinamikus, hazaszerető, bizalomkeltő, barátságos, emberközeli, hagyománytisztelő és önálló párt. A fideszesek azonban kevésbé biztosak benne, hogy pártjuk győztes, kooperatív és toleráns beállítottságú.

Az MSZP a saját táborán belül bátor és győztes pártként jelenik meg, de a szocialista szavazók kevésbé biztosak az MSZP erkölcsi erejében.

A közvélemény szerint az SZDSZ leginkább jellemző tulajdonságai az ígérgető, a korrupt, tehetetlen és a hazug. A tehetetlen jelző arra utalhat - írják az elemzésben - , hogy a választók szerint a párt kevéssé tudja akaratát érvényesíteni a koalícióban.

Az MDF-ről is sokan feltételezik, hogy ígérgető, de emellett a választók olyan külön utas politikát folytató szervezetnek tartják az MDF-et, mely nem tudja teljes mértékben megvalósítani céljait.

A dokumentum szerint pártimázs vizsgálat előnye, hogy sokkal részletesebb képet lehet kapni a politikai folyamatokról, mint az egyszerű pártpreferencia-vizsgálatokból.

A kutatóintézetek múlt héten hozták nyilvánosságra a politikusok imázsára vonatkozó kutatást, miszerint a választók többsége korruptnak és szavahihetetlennek tartja a politikusokat, Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktor még sincs alternatívája.