Tarka magyar összefogás az erőszak ellen

2008.09.04. 10:50
A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett Magyar Charta szeptember 20-án, az Összefogás az erőszak ellen mozgalom október 4-ére hívja utcára híveit, hogy így tiltakozzanak a kisebbségeket ért atrocitások ellen. A pártoktól független kezdeményezés szervezői Gandhi születésnapját választották arra, hogy jelképesen visszafoglalják a szélsőjobbtól az Andrássy utat.

"Nem csak beszédre, cselekvésre is szükség van" - indokolta az Összefogás az erőszak ellen mozgalom létrehozását Daróczy Ágnes újságíró. A kezdeményezés akkor indult, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Chartát hívta életre.

Daróczy szerint a két kezdeményezés közt az a különbség, hogy az övék pártoktól független. Nem napi politikai haszonszerzés a céljuk, hanem az, hogy közjogi méltóságokat, egyházi vezetőket és politikusokat az erőszak elleni kiállásra sarkallják.

A szervezők Gandhi születésnapján jelképesen visszafoglalják az Andrássy utat a szélsőségesektől, amikor végigjárják a nyári melegfelvonulás útvonalát a Deák tértől a Hősök teréig. A Tarka magyar! jelszóval vonulók azt is tervezik, hogy a résztvevők által hozott színes textildarabokból megvarrják a sokszínű Magyarországot jelképező térképet.

Daróczy Ágnes szerint céljuk, hogy elősegítsék a társadalmi közmegegyezést az erőszak ellen. Úgy látja, véget kell vetni annak, hogy folyamatosan kampánylázban ég az ország és a különböző oldalon állók már szóba sem állnak egymással.

A mozgalomhoz számos civil szervezet csatlakozott, köztük a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Humanista Mozgalom, a Labrisz Egyesület, a Szivárvány Misszió Egyesület, a Háttér Társaság a Melegekért, a Védegylet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete.