Osztrák sajtókommentárok Orbán felelősségéről

2007.03.17. 11:39
A konzervatív Die Presse és a liberális Der Standard is elemezte március 15. történéseit. Az előbbi szerint Orbán veszélyes játékot űz, az utóbbinak pedig szemet szúrtak az árpádsávos zászlók.

Az osztrákoknak nem tetszik Orbán nyelvezete

Orbán Viktor veszélyes játékot űz, ha politikai jelszavakkal tüzeli fel az erőszakra kész fiatalokat - írta szombati kommentárjában a Die Presse . A konzervatív újság szerint két komponensből álltak össze a csütörtöki zavargások. Egyfelől a magyar (zömmel fővárosi) fiatalság radikális, erőszakra kész szegmenséből, másfelől a konzervatív ellenzék vezéréből, aki politikai jelszavakat szállít az ifjú jobboldali radikálisok pusztító akcióihoz. És teszi ezt Orbán olyan nyelvezettel, amely egyáltalán nem illik egy korszerű, civilizált közép-európai politikushoz, hanem rég elmúltnak hitt időkre emlékeztet.

Mindkét oldal vétett

A kommentátor nem vitatja, hogy 1989 óta a baloldali-liberális magyar kormányok súlyos hibákat vétettek. Ám az ország gazdasági és költségvetési nyomorúságáért az 1998-2002 között regnáló Orbán-kormány is ugyanakkora felelősséget visel. Ha Orbán hatalmon maradt volna, akkor ma ő állna a katasztrófa középpontjában. Így viszont a becsvágyó akarnok - aki soha nem heverte ki a bukást - szítja a gyűlöletet a társadalomban. Ez nagyon, nagyon veszélyes játék - vélte a Die Presse.

Nem vagyunk képesek normálisan

"Árpádsávos zászló alatt" címet adott kommentárjának a Der Standard, rámutatva: amióta a jobboldali populista Orbán Viktor sikeresen polarizálta két táborba a magyar társadalmat, az ország nem képes normális módon megünnepelni nemzeti évfordulóit. Csütörtökön első ízben történt meg, hogy jobboldali tüntetők kiabálással, füttykoncerttel és tojásdobálással zavarták meg "a mások" megemlékezését. A saját rendezvényhez való jog nyilvánvalóan nem adatik meg a másként gondolkodóknak - írta a liberális bécsi lap.

Kieresztett szellem

Orbán, aki a radikális jobboldal iránti békülékeny jelzésekkel kiengedte a szellemet a palackból, ezúttal is több tízezer híve előtt mondott beszédet, a kormányzók "elkergetését" ígérve a tömegnek, amely szép számban lengetett baljós árpádsávos zászlókat. A középkori magyar állam jelképét, némileg módosított formában, a nyilaskeresztes magyar nácik használták, és a megemlékezéseket megzavaró csőcselék, majd az esti utcai randalírozók is piros-fehér csíkos lobogókat hordoztak. Mindaddig, amíg Orbán lebegteti viszonyát a politikai paletta jobbszéléhez és annak jelképeihez, nem fog megnyugodni Magyarország - mutatott rá a Der Standard.