Orbán Viktor szerint maradjon Mádl az államfő

2005.04.17. 16:33
Felhördültek a kormánypártok, miután Orbán Viktor egy vasárnapi rádióinterjúban Mádl Ferenc jelenlegi köztársasági elnök alkalmasságáról beszélt. A volt miniszterelnök arról nem szólt, hogy a Fidesz Mádlt jelöli; mint mondta, a pártokkal való egyeztetések előtt még az emberek véleményét szeretnék megismerni. Az MSZP nem érti, hogy ha a Fidesz az emberek véleményére kiváncsi, miért nem támogatta a közvetlen elnökválasztás javaslatát. Dávid Ibolya felelős eljárást szeretne, Horn Gábor találgatásnak nevezte Mádl jelölésének ötletét.

A köztársaságielnök-választási krízis megoldásnak tartaná Orbán Viktor, hogy Mádl Ferenc maradjon az államfő, derült ki a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorából. A Fidesz elnöke a műsorban úgy fogalmazott: "Ahogyan Göncz Árpád is két cikluson át szolgálta az országot, az egyik lehetséges megoldás az volna, ha félretennék a pártpolitikai szempontokat a koalíciós pártok, és azt mondanák: miért is kellene változtatni?"

A volt kormányfő szerint úgy tűnik, mintha "zsarolás, ügyeskedés, ravaszkodás, paktumpolitika" állna az államfőjelölési viták hátterében. Mint mondta, jelenleg az országnak olyan köztársasági elnöke van, aki kiválóan teljesített, aki a nemzeti egységet képes volt képviselni, aki nem adta be a derekát sem a kormánykoalíciónak, sem az ellenzéknek. Hozzátette, hogy Mádl Ferenc nemzetközi szaktekintélynek számít az európai uniós ügyekben, európai közjogban és magánjogban.

Orbán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt az MDF-fel való egyeztetésre a köztársaságielnök-jelöléssel összefüggésben. A Fidesz elnöke közölte, pártja úgy döntött, addig nem alakítja ki saját álláspontját a lehetséges elnök személyét illetően, amíg nem ismerik meg az emberek véleményét a kérdésről.

Lendvai komikusnak tartja

Ha a Fidesz "valóban a választókhoz akar fordulni, akkor erre igen egyszerű mód kínálkozik: támogatniuk kell a szocialisták programjában 15 éve szereplő közvetlen elnökválasztás gondolatát. Erre eddig a Fidesz nem volt hajlandó" - reagált az Orbán-interjúra Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője közleményben.

Lendvai Ildikó megjegyzi, ha Mádl Ferencet támogatja a nagyobbik ellenzéki párt, semmi akadálya, hogy hivatalosan is jelöltté tegyék, bár a jelenlegi államfő már korábban közölte, hogy nem akar újraindulni. A frakcióvezető "komikusnak" nevezi, hogy "éppen Orbán Viktor sopánkodik most az államfőválasztás kapcsán <>", amikor éppen ő kötötte meg az Orbán-Torgyán paktumot és adta a Kisgazda Pártnak a köztársaságielnök-jelölés jogát.

Dávid nem akar showműsort

Dávid Ibolya, az MDF elnöke vasárnap azt mondta: nem egy showműsor főszereplőjét kell pr-akciókkal kiválasztani, hanem felelős politikusoknak felelős eljárásban kell a nemzetnek köztársasági elnököt választani. Ezért az MDF nyitott, és eddig is nyitott volt minden olyan tárgyalásra, amely azt a célt tűzi ki, hogy minél nagyobb támogatottsággal és minél nagyobb legitimitással bíró köztársasági elnöke legyen az országnak, tette hozzá.

"Nevekről nem a nyilvánosság útján, hanem a tárgyalások során szeretnénk egyetértésre jutni" - fogalmazott az MDF elnöke.

Horn Gábor: Ezek csak találgatások

Horn Gábor találgatásnak nevezte a Mádl Ferenc újabb államfői jelöléséről szóló nyilatkozatokat, emlékeztetve arra, hogy a jelenlegi köztársasági elnök korábban határozottan kijelentette: csak egy ciklusra vállalta a megbízatást.

"Emlékszem még az előző ciklus közepe táján, amikor köztársasági elnököt választottunk, választott a konzervatív oldal, és ha valami hatalompolitikai játék volt, méghozzá a lehető leggusztustalanabb formákban, akkor az az volt" - idézte fel emlékeit Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Horn szerint annak idején egy "teljesen elfogadhatatlan háttérjátszmában sikerült elérni azt, hogy a Fidesz jelöltje legyen a köztársasági elnök. Hát ez tényleg egy hatalompolitikai játék" - mondta.

Elmondta, a liberálisok továbbra is kitartanak korábbi, sokat hangoztatott álláspontjuk mellett, hogy párthoz nem kötődő államfőt tudnak csak támogatni. Az MSZP tagságának többsége ezzel szemben pártpolitikust akar - mondta. Reményeik szerint ez nem nyomja rá a bélyegét a koalícióra, tette hozzá.