Öt napot kapott Orbán vagyonnyilatkozata pontosítására

2002.07.11. 11:12
Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke egy szocialista beadvány nyomán levélben kéri Orbán Viktor volt kormányfőtől, hogy "tisztázza a vagyonnyilatkozatában található ellentmondásokat".
Géczi József Alajos (MSZP) csütörtökön elmondta, hogy Török Zsolt és Arató Gergely szocialista képviselők szerdán visszaküldték hozzá eredeti beadványuk pontosítását, amelyben megjelölték a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatának szerintük vitatható pontjait.

Öt nap múlva megindulhat a vizsgálhat

A szocialista képviselők az indítványban és a kiegészítésben arra várnak választ, hogy Orbán Viktor fideszes képviselő 2002 februárja és júniusa közötti vagyongyarapodása arányban áll-e az ebben az időszakban szerzett jövedelmével. A mentelmi bizottság elnökének tájékoztatása szerint amennyiben a volt kormányfő a levélre válaszolva kijavítja vagyonnyilatkozatát, akkor nem indul az ügyben vagyonnyilatkozati eljárás, ha azonban ezt öt napon belül nem teszi meg vagy vitatja a beadvány állításait, akkor megindul a vizsgálat.

Orbán: Anyagi helyzetem nyitott könyv

Orbán Viktor június végén hazugságnak és rágalomnak minősítette azt a feltételezést, hogy négyéves vagyongyarapodása nem áll összhangban bevallott jövedelmével. Az ex-kormányfő azt mondta, hogy a sajtóban megjelent feltételezések semmilyen ténnyel nem támasztatók alá. "Mindenkit be fogok perelni, aki ilyen állítást a nyilvánosság előtt megfogalmaz" - szögezte le Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint Lévai Anikó 15 millió forintért vásárolt 50 hektár földet, továbbá 10 millió forintért bővített egy tokaji ingatlant. Sérelmezik továbbá azt az állítást is, hogy 85 millió forintért vettek egy budai ingatlant. Orbán Viktor elmondta: ő az első magyar miniszterelnök, aki úgy fejezte be négyéves működését, hogy saját záró vagyonnyilatkozatának közzétételével egy időben a felesége nevén szereplő jövedelmet és vagyontárgyakat is feltüntette. A politikus úgy fogalmazott: a nyilvánosság előtt nyitott könyv családja vagyoni élete.