Orbán Viktor: Széchenyi-terv 2.

2006.02.19. 17:21
"A polgári kormány egy új Széchenyi-terv keretében 1500 milliárd forintot fordítana kis- és középvállalkozások támogatására négy év alatt" - mondta Orbán Viktor szombaton, Balatonfüreden, a Fidesz "Országépítő Találkozójának" első színhelyén. Kóka János gazdasági miniszter szerint Orbán romlott árut akar újracsomagolva értékesíteni.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy a tervből 1000 milliárdot tenne ki a kis és középvállalkozás-fejlesztési alap, 500 milliárd új munkahelyek létrehozását szolgálná.

Orbán szerint 1000 milliárd forint uniós támogatásból származna, a többit a hazai költségvetésből tennék hozzá. Ezeket az alapokat már a 2007-től induló költségvetési évben létrehozná, a teljes program felügyeletét egy nagy társadalmi kuratóriumra bíznák.

Ha Magyarország népe úgy dönt, hogy a 2006-os választásokon "a jövőről szavaz, s a magyar szolidaritás jegyében adja le a voksát, akkor ugyanis lesz új Széchenyi-terv, lesz új országépítő program, amely kijavítja a mai gazdasági hibákat" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az ellenzék vezető politikusa szerint ezen hibák közt az első az volt, hogy leállították a kisvállalkozókat segítő programokat. Másodikként a hazai vállalkozásoknak a külföldi befektetőkkel szembeni háttérbe szorítását említette: "Magyarországon mégis csak a magyar emberek legyenek a legfontosabbak."

A harmadik gazdasági hibáról Orbán Viktor így fogalmazott: "Délibáb azt hinni, hogy a magyar vállalkozások és az általuk létrehozott munkahelyek jövője a hitelekre alapozható." "Akinek nincs rendben a tőkehelyzete, az sosem fog hitelt kapni." A kis- és középvállalkozásokat fel kell tőkésíteni, vissza nem térítendő támogatásokat kell kapniuk.

Orbán szerint soha ennyi kis- és középvállalkozás nem ment csődbe, mint az utóbbi háromnegyed évben, szerinte a számuk eléri a tízezret. Az elmúlt fél évben pedig mintegy 60-70 ezren veszítették el az állásukat, és ma a munkanélküliek száma már 436 ezerre tehető, 300 ezren pedig csak alkalmilag dolgoznak.

A Fidesz elnöke jogalkotási, jogszabályi hibának nevezte meg ugyanakkor azt, hogy "óriási az állami bürokrácia, amely kifejezetten sarcolja a magyar kis- és középvállalkozókat". "Bünteti őket, szpáhirendszert működtet, s időnként egy-egy állami hatóságnak a fizetése, jutalmazása attól függ, hogy hogyan sarcolta meg a magyar vállalkozókat".

Az ellenzéki párt elnöke hibásnak nevezte továbbá a közbeszerzés gyakorlatát is, mert szerinte "nyolcvan százalék a külföldieké, húsz százalék a magyaroké". "Ezt az arányt egész egyszerűen meg kell fordítani."

Komoly szabályozási hibának nevezte azt is, hogy továbbra is engedik a piaci monopolhelyzeteket. Orbán Viktor szerint, amit mi élünk, az a vadkapitalizmus, és az ötven éve lejárt nyugaton. Nyugaton ma "másfajta kapitalizmus van, úgy hívják, hogy piacgazdaság".

Rámutatott arra a szabályozási hibára is, hogy Magyarországon nincsenek családbarát foglalkoztatási módok, nincsenek a családanyák számára részmunkaidős, rugalmas foglalkoztatási módok. Szerinte Nyugat-Európában a munkahelyek 30 százaléka részmunkaidős, "kifejezetten asszonyoknak van kitalálva". Nálunk ez csupán két százalék.

Orbán szerint ki kell javítani a szakképzés rendszerét is - ami elsősorban a fiatalságot érinti -, egyfelől ugyanis munkanélküliség van, másfelől pedig munkaerőt keresnek bizonyos szakmákra, de nem találnak. "Magyarországon az iskola és a szakmai képzés teljesen elszakadt attól, amit egyébként a gazdaság igényelne."

Orbán Viktor szerint egy új Széchenyi-tervtől lehet elvárni, hogy tiszta viszonyok teremtődjenek a magyar gazdaságban, mert szerinte ma például "egy összekacsintós adózási kultúra van Magyarországon; az állam tudja, hogy túladóztatja a vállalkozókat, s úgyse tudják kifizetni, a vállalkozók tudják, hogy úgyse gondolja olyan komolyan az állam".

Orbán Viktor szerint egyenes, tiszta viszonyok esetén az állam csak olyan terheket rak a vállalkozókra, amit el bírnak hordani, s szerinte "ez pedig azt jelenti, hogy a tb-járulékot, amit a vállalkozók elsőként jelölnek meg problémaként, a mai 29 százalékról június elsejétől kezdődően 19 százalékra le kell vinni".

Orbán Viktor romlott árut akar újracsomagolva értékesíteni

Kóka János, gazdasági miniszter szerint Orbán Viktor romlott árut akar újracsomagolva értékesíteni, amikor a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Terv második verzióját kínálja.

Kóka János számításai szerint a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben 2.500 milliárd forint áll a mikro-, kis-, és középvállalkozások fejlesztésére. Hozzátette, hogy ezen kívül sok száz milliárd forint értékben hitel-, tőke-, és garanciaprogramokat terveznek.

Az Orbán Viktor által említett Széchenyi tervet illetően Kóka János úgy fogalmazott: ebben olyan vállalkozások juthattak leginkább tőkéhez és pályázati pénzekhez, amelyek kedvesek voltak a politika számára. "A valódi pályázati rendszer hiánya és a pontosan meg nem jelölt célok oda vezettek, hogy ebből a tervből könnyen lehetett rokonoknak, barátoknak és üzletfeleknek osztogatni" - mondta. Hozzáfűzte: nem javasolja, hogy egy "ilyen kifizetőhellyé tegyék a kis- és középvállalkozások támogatását".

Kóka János szerint Orbán Viktor egy "csodaszert" kínál a cégeknek függetlenül attól, hogy mi a gondjuk, a piacuk és milyen fejlődési szakaszban vannak. A Fidesz elnöke húszszor akkora összeggel kampányol, mint amit négy év alatt kínált a kis- és közepes vállalkozásoknak - tette hozzá a szabaddemokrata miniszter.