Pert vesztett a rendészeti tárca Orbán Viktor ellen

2007.07.02. 12:10
Első fokon pert vesztett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Orbán Viktorral szemben. A Fidesz elnökét a tárca azért perelte be, mert Orbán egy interjúban azt mondta: a rendőrség nyilvánvalóan politikai utasításra és nyomásra hajtott végre brutális akciókat 2006. október 23-án. A bíróság csak azt állapította meg, hogy ez Orbán véleménye volt.

A bíróság még érintőlegesen sem politizál, elutasító ítélete ezért nem értékelhető úgy, hogy a bíróság azt állapította volna meg: a vitatott kijelentésében az alperes igazat mondott volna vagy sem, hangsúlyozta a Fővárosi Bíróságon az elsőfokú ítélet indoklásakor az eljáró bíró.

A Fővárosi Bíróságon nem jogerős ítélete szerint Orbán Viktor politikai véleményt formált az eseményekről, és véleménynyilvánításával nem terjeszkedett túl a jogszabályi kereteken.

Nem kért bocsánatot

A Fidesz elnöke idén februárban, egy kereskedelmi televíziónak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre a polgárokkal szemben brutális rendőri akciókat.

Az igazságügyi tárca, mint a rendőrség irányításáért felelős minisztérium ekkor bocsánatkérésére szólította fel a politikust, aki ennek nem tett eleget, és megismételte kijelentését.

A tárca ekkor bejelentette: személyiségi jogi pert indít Orbán Viktorral szemben. A minisztérium keresete szerint Orbán Viktor gyakorlatilag bűncselekmény felbujtásával vádolta meg őket.

A minisztérium azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jogsértést, kötelezze az alperest bocsánatkérő sajtónyilatkozat tételére, és 3 és félmillió forint nem vagyoni kár megfizetésére. A kereset vitatta azt is, hogy általánosságban megállapítható lenne az október 23-i rendőri brutalitás.

Bírálhatók az intézmények

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ezzel szemben megalapozatlannak találta a keresetet. A bíró utalt az Alkotmánybíróság (Ab) vonatkozó határozataira, amelyek szerint a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára való tekintet nélkül védi, s ezzel az alkotmány magát a szabad kommunikációt biztosítja .

A bíró kitért arra is, hogy a demokratikus jogállam állami és önkormányzati intézményeinek szabad bírálata még akkor is alapvető jog, ha ez becsületsértő értékítéletek formájában történik.

A per első, hétfői tárgyalásán csak a felperes jogi képviselője jelent meg, az alperes Orbán Viktor nem képviseltette magát.