Orbán: Világszabadalom az alkotmányos népítélet

2008.03.15. 17:13
Magyarországon jobbat érdemel, olyan országgyűlést és olyan kormányzatot, amely méltó hozzá, mondta Orbán Viktor a Fidesz március 15-i nagygyűlésén, amelyen több tízezren vettek részt. A Fidesz elnöke szerint a magyarok ismét feltaláltak valamit, az alkotmányos népítéletet, amely március 9-e óta világszabadalom.

Akik nem is tudtak egymásról, azok is ugyanott kötnek ki, ez a közösség születése, ez a forradalom szárnybontása, úgy, ahogy a történelem követeli - idézte fel Orbán Viktor az 1848-as forradalom hangulatát. Bár nekik nem sikerült kiküzdeniük a szabadságot, Orbán Viktor olvasatában azt üzenték a hatalmasoknak, hogy “megszámláltattál, kevésnek találtattál, és eltűnésre ítéltettél”.

A történelmi párhuzamokhoz fordulva Orbán beszélt arról is, hogy „48-hoz hasonlóan most is van egy sápadt és reszketni méltóztató helytartótanácsunk, amely kioktatja a népet, az alkotmánybíróságot, a sajtót és az ellenzéket is. Ezek az emberek egymást küldik el a legfurcsább helyekre, de a szívük szerint a népet váltatnák le”.

A Fidesz elnöke szerint azonban március 9-e óta tudjuk, Magyarországon jobbat érdemel - olyan országgyűlést és olyan kormányzatot, amely méltó hozzá. A kormány visszaadhatta volna a megbízatását akkor, amikor kiderült, hogy hazudtak reggel, délben és este, akkor, amikor kiderült, hogy a tönk szélére sodorták az országot, vagy akkor, amikor kiderült, hogy az emberek nem tűrik a hazugságaikat. "Ők azonban ehelyett provokálnak, de kilóg a lóláb, mi átlátunk a szitán, nekünk is megvan a magunkhoz való eszünk" - mondta beszédében.

Orbán szerint a magyarok ismét feltaláltak valamit, az alkotmányos népítéletet, amely március 9-e óta világszabadalom. “Mi a népítéletből is a vértelent, az alkotmányosat szeretjük, amely nem forgatja fel a mindennapi életünket, de példátlan egységet teremt" - mondta a pártelnök, aki a nemzeti egység politikája melletti kitartásra szólított fel.

Orbán ezután a jövő felé fordult. Szerinte a sikeres Magyarországon az emberek nem arról beszélnek, miként vészeljék át a következő heteket, hanem arról, milyen terveik vannak a jövő nyárra.

„Tényleg lehetetlen sikeres egészségügyet csinálni, tényleg lehetetlen a versenyképesség és a szociális biztonság összehangolása, a gazdaság növekedésének megteremtése? Tényleg lehetetlen, hogy az országnak a magyar emberekhez méltó kormánya legyen?" – tette fel a kérdést.

Orbán szerint a március 9-i összefogás volt a jövő Magyarországának talapzata. "Merjük vállalni, hogy magyarok vagyunk, lépjünk túl azon, hogy ilyen vagy olyan pártiak vagyunk. Merjünk a jövő emberei lenni!” – zárta beszédét a Fidesz elnöke.