Orbán vállalja a Fidesz elnökségét

2003.02.28. 08:30
A Fidesz jelenlegi vezetői közül hat-hét alelnöknek kell arra számítania, hogy a párt átalakítása után a kis létszámú elnökségben már nem tudja betölteni eddigi posztját - jelentette ki Orbán Viktor. A volt miniszterelnök a Hír Tv-ben pénteken reggel jelentette be, hogy vállalja az elnökjelöltséget. Orbán már a tisztújítás előtt munkába áll, és márciustól szervezni kezdi a párt tagozatait.
Ha a Fidesz nem akarta volna komolyan a nyitást, akkor a mostani vezetésben is lett volna legalább három-négy személy, aki sikeresen megoldhatta lett volna a párt irányítási feladatait, "de nem erről van szó" - szögezte le Orbán Viktor bejelentve, hogy vállalja az elnökjelöltséget.

Az első lépcső a tagozat

A Pokorni Zoltán lemondása óta elnök nélkül működő Fidesz átalakításában a jelek szerint a volt kormányfő forgatókönyve érvényesül. Orbán Viktor - influenzája miatt az eredeti elképzeléshez képest néhány napot csúszva - pénteken reggel a Hír Tv-nek adott interjújában jelezte, hogy már márciusban megkezdi a párt szerkezeti átalakítását.

Az MSZP reagál
Kibújt a blöff a zsákból - mondta Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek, miután megtudta, hgy Orbán elvállalja az elnökséget. A szocialista poltikus úgy értékelt, hogy az ellenzéki párt átszervezésére irányuló színjáték harmadik felvonásához érkezett. Juhász abban egyetért Orbán Viktorral, hogy a Fidesz kidolgoz "egy, a mai magyar gazdasági helyzettel őszintén szembenéző programot", de többet jelentett volna, ha ebből elhagyják a "gazdasági" jelzőt, és a jelenlegi helyzettel néznek szembe, így elkerülhető lenne, hogy a Fidesz a biztonságos NATO-szövetségi rendszerrel szemben félelemkeltést és kétkedést fogalmazzon meg, illetve, hogy "kétértelmű, kétlelkű" állásfoglalások szülessenek az uniós csatlakozással kapcsolatban.
A következő hónapokra a többek között a munkavállalói, a gazda, az orvos, a pedagógus és a nyugdíjas tagozatok megszervezését jelölte meg feladatkéntvolt miniszterelnök. Orbán szerint a tagozatok létrehozására azért van szükség, mert az eddigi választási pártokkal "már nem tudjuk odakötni magunkat az emberekhez". Az új szervezeti egységekkel a Fidesz-vezető reményei szerint az "emberek maguk jönnek a pártba képviselni véleményüket".

Pálinkás, az új arc

Orbán a Fidesz "kinyitási" tervének elfogadásával magyarázta, hogy elfogadta az elnökjelöltséget. Mint mondta, ha a jelenlegi formát megfelelőnek tartanák a további működésre, akkor más pártvezető is alkalmas lett volna a posztra. Orbán szerint "kicsit nagyobbak és lassúbbak leszünk", a vezetés legfőbb feladata pdig a bővítés és tagtoborzás lesz. A legfőbb irányító testület átalakításáról Orbán azt mondta, hogy hat-hét alelnöknek kell arra számítania, hogy az új elnökségben már nem tudja betölteni eddigi posztját. Orbán a lehetséges "új arcok" között egyedül Pálinkás József, volt oktatási minisztert említette név szerint, aki a tudományos tagozat megszervezésére kapott felkérést.

Polgári körös nagy Fidesz

A tagtoborzásról szólva Orbán ismét arról beszélt, hogy a polgári körökből sokan csatlakozhatnak a párthoz. A volt miniszterelnök azonban hozzátette, "nem akar előre inni a medve bőrére", mert a körök tagjai között jónéhányan vannak, akik nem kívánnak egyetlen pártba se belépni. A politikus a polgári köröket "nagy Fideszként", nagy és egységes jobbközépként jellemezte, valamint olyan közösségekként, ahol nem lehet "ahogy a Fideszben mondják: angolnázni, ügyeskedni".

Az átszervezési kiskáté
Orbán Viktor és Áder János mellett még 30 fideszes politikus írta alá az átszervezést támogató egyetértési nyilatkozatot:

1. Az Európai Unió politikai fórumain a nemzeti érdekeink érvényesítésében való helytállás, illetve a magyar közéletben bekövetkezett változások igénylik, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Pártot nyitott, széles néppárttá alakítsuk. .

2 Ennek érdekében szükséges, hogy jelentősen növeljük a tagok számát és bővítsük a belépő tagság körét.

3. Szükséges, hogy a társadalom különböző csoportjainak érdekei meghatározó erővel érvényesüljenek a Fidesz politikai döntéseinek meghozatalakor. Ennek érvényesítésére a pártban tagozatokat kell létrehozni a hasonló léthelyzetben élők összefogására.

4. Az Országos Választmány és az Országos Elnökség szerkezetét úgy kell átalakítani, hogy mód nyíljék a tagozatok véleményeinek és álláspontjainak közvetlen megjelenítésére.

5. A Fidesz szervezeti életének súlypontját a választókerületekbe kell helyezni. Ennek megfelelően a választókerületekben működő települési csoportok jobb együttműködésére választókerületi szervezeteket kell létrehozni, melyek legfontosabb feladata a soron következő országgyűlési választásokra való felkészülés biztosítása.

6. Az átalakított összetételű területi választmányok fő feladata ezentúl a Fidesz politikájának hangsúlyos képviselete kell legyen a megyei, illetve fővárosi közéletben. Az országgyűlési választásokra állítandó területi listákra az Országos Választmánynak a jövőben az Országos Elnökség tegyen javaslatot.

7. A Fidesz - Magyar Polgári Párt elkötelezi magát a teljes nemzeti-polgári erők szervezeti egysége mellett, melyet a polgári értékek sikeres politikai érvényesítése szempontjából kikerülhetetlennek tart. Mindazonáltal a Fidesznek önmagában is alkalmassá kell válnia az egységes magyar nemzet felemelkedésében hívő és ezért tenni kész polgárok erejének összefogására.