Vatikáni lovag lesz Orbán

2004.04.05. 17:40
A Nagy Szent Gergely lovagrend legmagasabb fokozatát, a nagykeresztet adományozta Orbán Viktornak II. János Pál pápa. A Fidesz elnöke holnap veszi át a vatikáni kitüntetést.
Pápai kitüntetést vehet át kedden a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök. Az Index információi szerint Orbán Viktor a Nagy Szent Gergely lovagrend polgári tagozatának legmagasabb fokozatát, a nagykeresztet veheti át a vatikáni nagykövettől, Budapesten.

A kormány a rendben

Az 1834-ben alapított és a XX. század elején megújított pápai lovagrend kitüntetettjei közé már bekerült az egykori Orbán-kormányzat két tagja. Semjén Zsolt egyházügyi helyettes államtitkárként a lovagparancsnoki keresztet, Nemeskürty István volt millenniumi kormánybiztos pedig nagy tiszti keresztet a csillaggal kapta meg. A Nagy Szent Gergely Rend parancsnoki fokozatát a csillaggal megkapta Zlinszky János is, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem újonnan alakult Jog- és Államtudományi Karának dékánjaként.

Az alapító, XVI. Gergely szabályozta az odaítélhető nagykeresztek számát. Orbánon kívül eddig csak a háború előtt adományoztak hasonló kitüntetést magyar politikusnak. Többek között Huszár Károly, az 1919 novemberében megválasztott miniszterelnök részesült a pápai elismerésben 1931-ben a katolicizmus érdekében kifejtett tevékenységéért.