A Fidesz beperli a Big Brothert?

2002.09.09. 12:21
A Fidesz valószínűleg jogi lépéseket tesz a Big Brother ellen. A tv2-es valóságshow online közvetítésén ugyanis Pongó azt állította a volt miniszterelnökről, hogy az "cigány" származása ellenére "fasiszta beállítottságú". A BB résztvevői az egész nap figyelhető internetes oldal kamerái előtt beszélgettek a magyar belpolitikáról. A műsor producere az eset után - eltérve a szabályoktól - figyelmezette a játékosokat, hogy tartózkodjanak az ilyen típusú kijelentésektől.
A Big Brother három résztvevője egy délutáni beszélgetésen arról elmélkedett, hogy tudomásuk szerint Orbán Viktor cigány származású.

Délutáni fasizmus

A tv2 bentlakásos valóságshow-jának szereplői szerint "undorító", ha valaki nem ismeri el származását. "Az Egyesült Államoknak soha nem volt néger elnöke, Magyarországnak cigány kormányfője volt, és tessék, nem vállalta" - állította Pongó a BB két női résztvevőjével folytatott beszélgetésében vasárnap, a műsor csak interneten elérhető változatában.

Pongó szerint a roma származást, ahogy a magyart vagy a zsidót is fel kell vállalni. Úgy vélekedett, hogy az előző kormány idején álvallásosság és látens fasizmus működött.

A beszélgetés alatt a játékos azt is mondta: "élőben ki merem jelenteni, hogy ha Orbán Viktor a negyvenes években miniszterelnök, akkor Magyarországról nem ennyi zsidót visznek el, hanem az összeset! Egy fasiszta beállítottságú." "Cigány." - vetette közbe az egyik női hang.

Alantas pártpropaganda

Az Index információi szerint a Fidesz nagy valószínűséggel jogi lépéseket tesz a Big Brother, illetve a tv2 ellen. A párt hétfői frakcióülésén is foglalkozik a kereskedelmi televízió műsorával. Az online beszélgetést a polgári körök is feltették honlapjukra, ahol a műsort alantas pártpropagandának minősítik, és azt állítják, hogy "a tv2 nemhogy elhatárolódna a rasszista, nyíltan gyűlöletkeltő mondatoktól, hanem azt címlapján hirdeti, ezzel elismeri és közösséget vállal az elhangzottakkal".

Radnai Péter, a BB producere kérdésünkre elmondta, hogy a tv2 hivatalos közleményt is kiad a történtekről, de a résztvevőket már figyelmeztették: kerüljék a politikai megjegyzéseket. Radnai az eset súlya miatt a szabályoktól eltérve producerként szólt a játékosokhoz a BB-ház hangszóróin, felkérve őket, hogy tartózkodjanak az ilyen típusú kijelentésektől. A producer azonban szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy a beszélgetés nem a BB szerkesztett televíziós változatán, hanem a 24 órán át követhető internetes változaton került adásba.

A készítők is felháborodtak

A Big Brother honlapján megjelentett közlemény szerint a készítőket felháborították az elhangzottak, és a teljes szerkesztőség elhatárolódik a megnyilvánulástól. A BB-szerkesztőség állítja: a szöveg természetesen nem került és nem is fog televíziós adásba kerülni, mert valóságshow semmilyen politikai tartalmat nem közöl és nem vállal fel. A szerkesztőknek azonban nincs lehetőségük befolyásolni, hogy mi történjen a show-ban és hogy mit mondjanak a bentlakók.