Orbán a tb összeomlásától tart

2004.11.09. 16:11
Orbán Viktor szerint a kórházak eladása a társadalombiztosítás (tb) teljes összeomlásának kockázatát rejti magában. A Fidesz elnöke erről kedden Budapesten beszélt, egy egészségügyi fórumon.
A legkésőbb 2006-ban hivatalba lépő új kormány az egészségügy újjáépítése területén sokkal nehezebb helyzetbe kerül, ha a kórházakat most privatizálják, jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint a kormány egyértelművé tette a kórházak eladásával kapcsolatos szándékát. A Fidesz elnöke fontosnak nevezte, hogy a privatizáció ügye nem vált pártpolitikai kérdéssé, és az emberek nagy többsége ne ilyen alapon döntsön majd a december 5-i népszavazáson. Orbán Viktor úgy látja, jó remény van arra, hogy a baloldali szavazók is a privatizáció elutasítására voksolnak majd a referendumon.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügy magánosításával kettéválik majd az ellátás és létrejönnek a "szegénykórházak".

Kormányember a fórumon

A fórumon jelen volt Tóth Judit, az egészségügyi tárca szóvivője. Visszautasította a privatizáció gyors előkészítésére, valamint a kormány egyértelmű privatizációs szándékára vonatkozó kijelentéseket.

A szóvivő felvetéseire Orbán Viktor úgy reagált: azzal, hogy a kormányfő a népszavazáson való nemmel voksolásra buzdított, és nem arra, hogy az emberek ne menjenek el, "kibújt a szög a zsákból", egyértelmű, hogy van privatizációs szándék. Nem a minőségi egészségügyi ellátás létrejötte, hanem a "szegénykórházak" ellen van egyértelmű kifogása - mondta a Fidesz elnöke.

Felgyorsították az előkészületeket?

Mikola István, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának vezetője azt emelte ki: számos kórház esetében a magánosítás folyamatát felgyorsították, hogy azt a decemberi népszavazást követően már ne lehessen visszafordítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magánosítás felgyorsítása kizárólag olyan kórházak esetében érzékelhető, amelyek nagy értékű ingatlanokban üzemelnek.